fbpx
[prejeli smo] Meet and Code dogodki krepijo digitalne kompetence mladih po Evropi

| Prejeli smo

Od 5. do 20. oktobra 2019, so v okviru pobude Meet and Code otroci in mladi med 8 in 24 let lahko sodelovali v dogodkih kodiranja, kjer so pridobili znanja 21. stoletja, ki jih potrebujejo za aktivno participacijo v digitalnem svetu jutrišnjega dne. Letošnjih dogodkov Meet and Code je v 25 evropskih državah potekalo več kot 1200 dogodkov, pri čemer se je leta 2019 dogodkov udeležilo kar 47 odstotkov deklet.

Meet and code 2019 thank you min 450px

Več kot 56.000 otrok in mladostnikov se je udeležilo dogodkov kodiranja po vsej Evropi. 21,5 odstotka udeležencev Meet and Code se je prvič srečalo s programiranjem in 77 odstotkov študentov si želi izvedeti več o programiranju.

Evropa postaja bolj digitalna

Meet and Code je prvič potekal leta 2017 in je sprožil zanimanje otrok, najstnikov in mladih za digitalne spretnosti. V letošnjem letu je v okviru pobude Meet and Code, ki je podprta s strani SAP v sodelovanju s Haus des Stiftens gGmbH in TechSoup Europe partnersko mrežo, skupaj s podporo nevladnih organizacij, učiteljev, staršev in knjižnic, potekalo 1221 dogodkov.

Organizacije, ki so sodelovale v pobudi, so prejele do 500 evrov nepovratnih sredstev na dogodek, kar je omogočilo brezplačno udeležbo otrokom in mladim. “Pri SAP-u verjamemo v moč podjetij, da rešijo družbena vprašanja in sprožijo sistemske spremembe z inovacijami. S pobudo Meet and Code imajo otroci in mladi priložnost, da se že v otroštvu potopijo v digitalni svet. Pobuda omogoča izkušnjo, ki spodbuja skupinsko učenje na zabaven, interaktiven in navdihujoč način. Pomemben dosežek v tem letu je bila udeležba žensk (47 odstotkov), saj pobuda spodvuja enakost spolov v IKT izobraževanju,” pravi Alexandra van der Ploeg, vodja družbene odgovornosti podjetja SAP.


Opolnomočenje generacije

Pred dogodki Meet and Code je 30 odstotkov udeležencev ocenilo, da so njihova znanja na področju kodiranja povprečne do visoke. Po dogodkih pa se je številka dramatično povečala na skoraj 60 odstotkov. 80 odstotkov sodelujočih nevladnih organizacij menilo, da se po dogodkih bolj zavedajo novih tehnologij. Letošnja izvedba Meet and Code 2019 je pokazala, da je bila ustvarjalnost organizatorjev neomejena, saj so skavti v Veliki Britaniji dokazali, da je nemogoče mogoče, s tem ko so sprogramirali digitalni kompas za navigacijo in se naučili, kako narediti oddajnik Morsejeve kode, otroci iz Italije so se naučili programirati s svojimi starimi starši in 12-letni dijaki iz Poljske so izpopolnili umetnost oblikovanja in tiskanja 3D koralnega grebena.

Meet and code MC Vic Skupina 2 Programirajmo zeleno zgodbo 450px
Kodirati za dober namen

Meet and Code pobuda je organizatorje spodbudila, da sodelujejo v prijateljskem tekmovanju z usklajevanjem dogodkov, ki ponazarjajo, kako lahko tehnologija izboljša življenje v naslednjih kategorijah; Skupnost, Raznolikost, Dekleta in IT, Kodirajte za vaš planet (povezanih s Cilji trajnostnega razvoja). Finalisti v vsaki izmed kategorij bodo v začetku leta 2020 povabljeni na zaključno srečanje Award Weekend in kmalu po tem bo žirija Meet and Code izbrala zmagovalca v vsaki kategoriji, ki bo prejel 2000 evrov nagrade.

Alexandra van der Ploeg je povedala: “Glede na to, da je 70% letošnjih udeležencev svoje znanje kodiranja ocenilo kot nizko, je spoznanje, da bi 80 odstotkov študentov želelo sodelovati v Meet and Code tudi naslednje leto, neverjetno – kar kaže na to, da je kodiranje res zabavno in da Meet and Code res spodbudi zanimanje za tovrstne aktivnosti pri naši mladini. Iniciativa je skupaj s partnerji odličen primer, kako lahko hitreje izpolnimo naše obljube v okviru razvojnih ciljev OZN, zlasti cilja #4 – Kakovostno izobraževanje, cilja #8 – Dostojno delo in gospodarska rast in sprejmemo cilj #17 – Partnerstvo za cilje s sodelovanjem in skupnim delom, da bi premagali digitalni razkorak Evrope. “

Meet and Code dogodek v MC Vič

V sklopu vseevropskega projekta smo tudi v MC Vič organizirali delavnico Meet and Code dogodek v MC Vič, kjer so imeli otroci priložnost sestaviti svojo zgodbo s pomočjo lego kock. Sestavljali so svojo vizijo dežele, ki bi se vzdrževala sama ter skrbela za naravo in zdravje njenih prebivalcev. Svoja mesta so nato fotografirali in slike dopolnili s pomočjo digitalnih orodij.

meet and code logotopi 500px

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00