fbpx
Sta pogum in vztrajnost dovolj za uspeh?

| Kolegice

Gostje dogodka Moja ideja = moja kariera so se s trditvijo strinjale, preden pa se podaš v samostojne podjetniške vode, je potrebno imeti izdelano tudi raziskavo trga, načrt ter storiti prvi korak, veliko pa pripomore tudi podpora okolice.

Kolegice iz Zavoda Nefiks smo gostile štiri gostje, ki so nas popeljale po poti svojega uspeha:

 • Nina Štefe, ki je tisti prijeten delček dneva, ko si večina ljudi vzame čas za skodelico kave, spremenila v poslovno idejo (Časzakavo),
 • Monika Šetinc, soustanoviteljica projekta, ki je v Slovenijo vnesel inovativen pristop korporativnega wellnesa (Balmy),
 • Erika Pogorelc in
 • Mateja Verlič Brunčič, ki sta si s svojo “mačjo” skupino zadali posebo misijo, da za svet programiranja navdušita tudi nežnejši spol (CodeCatz).

kolegice 2019 11 27 mojaideja moja kariera 001

 

Zgodbe o začetku

Nina nam je zaupala, da je o samostojni poti začela razmišljati, ko ni bila več zadovoljna s trenutnim stanjem. Poudarila je, da največja motivacija izhaja ravno iz tega nezadovoljstva. Takrat začneš iskati druge poti, se začneš izobraževati, prebirati knjige, raziskovati področja, ki te zanimajo. Seveda pa to ni bila sprememba iz danes na jutri, v to se je podala z načrtom (preden se je podala all-in v svoje podjetje, je poskrbela, da je imela dovolj denarja, s katerim se je lahko določen čas preživljala, če ji posel ne bi stekel).

Prebrala je precej priročnikov iz področij samopomoči, financ, podjetništva, med drugim je priporočala tudi knjigo Bogati očka, revni očka. Njej je pritrdila tudi Monika - preden se podaš v nove vode, se uči od ljudi, ki so bili v podobni situaciji, ob tem je omenila tudi knjigo The Lean Startup.

Nina je poudarila pomembnost razumevanja kanalov, preko katerih deluješ in dosegaš trg. Ona je to storila preko Instagrama z uporabo hashtaga #caszakavo. Ob tem je izredno pomembno tudi poznavanje strategij objavljanja na družbenih omrežjih.

kolegice 2019 11 27 mojaideja moja kariera 002 5x3

Erika je poudarila pomen raziskave trga - poleg tega da moraš v svoj izdelek ali storitev verjeti, je potrebno preveriti tudi stanje na trgu. Za začetek povprašaš znance, ali bi jim tvoj izdelek koristil, koliko bi bili pripravljeni plačati zanj. Raziščeš konkurenco, primerjaš ponudbo in kakovost, poiščeš kanale oglaševanja itd.

Monika pa se je v primerjavi z Nino na poslovno pot podala nekoliko drugače, saj je nanjo zakorakala s poslovnim partnerjem (Tilen Mandelj), s katerim sta že prej sodelovala na projektih in sta tako že imela preverjeno izkušnjo sodelovanja in sta vedela, da sta poslovno kompatibilna. Pravi, da ji je zelo pomagalo to, da ji je vedno nekdo stal ob strani.

Erika se je podala v programerske vode, ko se je odločila za študij računalništva po že pridobljeni izobrazbi na drugem področju. Ob tem pa je poudarila, da je potreben pogum, pa tudi podpora okolice ni odveč. Med študijem je spoznala Matejo, takrat pa so se začele tudi ideje o CodeCatz - programerski skupini, kjer ženske niso nikoli v manjšini.

Seveda pa se Erika in Mateja nista ustavili pri skupini CodeCatz, Erika ima lastno IT podjetje, Mateja pa je trenutno all-in v startup-u. Za Matejo jo to inspirajoča in energična situacija, kjer je polno prostora za ideje, ustvarjalnost, zagon in premagovanje izzivov.

kolegice 2019 11 27 mojaideja moja kariera 003 5x3

Prepreke in izzivi

Erika in Mateja sta pritrdili, da sta kot ženski v programerskih vodah velikokrat doživeli podcenjevanje in pokroviteljstvo iz strani moških kolegov. Tako je bil namen skupine ustvariti prostor enakovrednosti in podpore za ženske in dekleta, tako za začetnice kot izkušene mačke, pri čemer pa niso zavračale moških udeležencev.

Kot ženska v tradicionalno moških vodah (podjetništva, programiranja) je marsikatera imela slabe izkušnje. Situacije se je potrebno zavedati ter jo obrniti sebi v prid, kar pomeni izpostaviti problem in zaupati vase - samozavest in zavedanje problema sta ključna.

Vse gostje so poudarile, da moraš v svoj izdelek ali storitev res verjeti, preden se odločiš za samostojno pot, saj se tvoj delovnik ne bo zaključil po osmih urah. Delati zase pomeni imeti misli zapolnjene z idejami in načrti od jutra do večera. Ko je tvoja zaposlitev tudi tvoj hobi in užitek, je težko razmejiti poslovno in zasebno življenje.

Pri tem pride do precej odrekanja in razporejanja časa, kar se tiče zasebnega življenja, zlasti če imaš otroke. Monika pravi, da si načrtno določi čas za svojega otroka, odklopi misli in se posveti družini. Nina in njen partner (prav tako podjetnik) sta poskušala preživeti prosti čas skupaj, odklopiti misli od svojih projektov, a sta ob tem ustvarila še skupni projekt :-)


Kako začeti, vprašaš?

Mateja je poudarila pomen aktivnosti, delovanja proti svojemu cilju in uresničevanju svoje ideje. Korak za korakom.

“Ni tukaj samo želja. Potrebno je nekaj naredit, ker če ne boste nič naredile, se zelo verjetno ne bo nič zgodilo. In če naredite vsak dan samo 1 procent, se bo v mesecu dni nekaj nabralo. In kaj je sploh ta 1 procent? Da napišete nekomu mejl, ali da poguglate in najdete osebo, ali pristopite k nam po tem eventu in poveste “Ej, mene pa to zanima, kako si pa to naredila, kako si pa to začela, kaj bi pa predlagala?”. In je to en procent. In po treh mesecih, po štirih mesecih, ni to 100 procentov, je pa to en korak naprej in boste videle same, da ko narediš prvi korak, pa drugi korak, pa tretji, četrti, se potem stvari začnejo premikati in vas bo nekam pripeljalo. Če pa niste takšne, je pa tudi okej, ker boste potem ugotovile, da pač niste takšne. In je vredu. Nismo vsi za vse. In tako kot je Erika rekla, če vam je kul delati na banki, imeti nek red, neko stabilnost, predvidljivost, nič ni narobe s tem. Tudi znotraj teh nekih meja se da izživet in se počutiti vredno. Samo to je pomembno, da se počutite same pri sebi vredne, da imate ta občutek. Najslabše je, če nič ne narediš zase.“

Nasveti?

Gostje so skozi pogovor podale številne uporabne nasvete za ženske, ki razmišljajo o samostojni karieri. Povzetki nasvetov so zbrani tukaj:

 • Dodelaj svojo idejo ter verjami tako vanjo kakor tudi vase.
 • Naredi raziskavo trga (povprašaj znance, razišči konkurenco, povpraševanje na trgu).
 • Naredi načrt (poišči primere dobre prakse, poišči si mentorja, najdi poslovne kontakte, partnerje, kje se bo tvoj produkt ali storitev prodajala, strategija oglaševanja, itd).
 • Imej rezervo - tudi če greš "all-in", imej vsaj obljubo kavča pri prijateljih, če ne gre vse po planih :-)
 • Nič ni hudega, če ti ne uspe. Iz vsakega padca se kaj novega nučiš.
 • Naredi prvi korak. Lahko je majhen, vendar mu naj sledijo ostali.
 • Tudi birokracija je pomembna, vendar te to naj ne ustavi.
 • Bodi pripravljena na prepletanje osebnega in poslovnega življenja.
 • Nismo vsi enaki. Nič ni narobe, če si želiš stabilno služno s čim manj stresa.

Po dogodku so obiskovalke poklepetale z gostjami, nekatere pa so se odločile še preizkusiti masažo, ki jo je tekom pogovora ponujal obiskovalkam Monikin poslovni partner.

kolegice 2019 11 27 mojaideja moja kariera 004in5

Dogodek je nastal kot del projekta Kolegice, ka ga podpira Urad za mladino - MOL in URSM.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00