fbpx
Kaj je karierni zmenek

| Nefiks karierne rešitve

V skladu s hitrim življenjskim slogom, so se tudi na področju dela uveljavili tako imenovani hitri zmenki. Ko govorimo o kariernem zmenku govorimo o metodi, pri kateri lahko delodajalec v kratkem času spozna veliko število kandidatov za opravljanje prakse, pripravništva ali celo za zaposlitev. Prav tako lahko tudi posameznik spozna in se predstavi čim večjemu številu potencialnih delodajalcev. Za to metodo velja, da je časovno ekonomična in učinkovita v smislu povezovanja in mreženja med udeleženci.

Kako se učinkovito predstaviti na kariernem zmenku?

Pri metodi hitrega zmenka je bistvenega pomena priprava, saj so razgovori časovno omejeni do največ deset minut. Pri pripravi moramo biti pozorni na pet ključnih korakov, s katerimi hočemo prepričati delodajalca.

✅Analiza delodajalca

Poznavanje delodajalca, njegove dejavnosti, uspeha, vizije in poslanstva so ključnega pomena. Na podlagi tega skušamo oceniti, kako se naša znanja, izkušnje in osebnostne lastnosti ujemajo z njihovimi pričakovanji. Dobro je, da že v naprej preverimo, kakšen kader delodajalec išče. Pred samim razgovorom si oglejte spletno stran in čim več medijskih vsebin, ki jih najdete o delodajalcu. Poznavanje aktualnih novic bo vsakič pustilo dober vtis.

✅Urejen videz

Kljub imenu je karierni zmenek v resnici zaposlitveni razgovor, zato je pomembno, da nanj pridete urejeni. Vzemite si torej čas za urejen videz, obutev in oblačilo.

✅Priprava

Pripravite kratko, skoncentrirano in jedrnato predstavitev, ki naj ne bo daljša od minute ali dveh. Glede na pridobljeno znanje o delodajalcu se skušajte osredotočiti na to, kdo ste, pri čemer izpostavite svoje delovne izkušnje, veščine in dosežke, ki bi delodajalcu predstavljale dodano vrednost. Skupaj s tem izrazite tudi vašo motivacijo za delo.

✅Postavite vprašanja

Delodajalec vam bo zagotovo dal priložnost, da tudi sami zastavite kakšno vprašanje. Na kariernem zmenku pa nimate časa, da bi o njem razmišljali sproti, zato si ga raje pripravite vnaprej.

✅Zahvala

Ob koncu zmenka se zahvalite za njihov čas in dano priložnost. Delodajalcu izročite življenjepis, ki naj vsebuje vašo fotografijo, da si vas bo tako lažje zapomnil.

Hitri zmenki so torej odlična priložnost da spoznate delodajalca z vašega interesnega področja, hkrati pa vadite svoje veščine za razgovor. V najboljšem primeru lahko celo dobite priložnost za nadaljnje sodelovanje. ?

❗️Želiš tudi sam preizkusiti v kariernih zmenkih? Pridruži se projektu Nefiks karierne rešitve in omogočili ti bomo hitro srečanje z delodajalci, katere bi rad spoznal prav ti. Razlogov da se ne prijaviš preprosto ni❗️

Viri:


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00