fbpx
Spoznaj samega sebe in svojo OSEBNOST

| Nefiks karierne rešitve

Tvoja osebnost je povsem unikatna, in tako je tudi prav. Pri tem pa se moraš zavedati, da ti nekatere osebne lastnosti lahko predstavljajo prednost, druge pa te morda pri nekaterih stvareh celo ovirajo. Pametno je vedeti, katere od obeh so značilne zate.

10korakov osebnost pixabay 550px

Ko govorimo o osebnostnih lastnostih, je zanimivo to, da jih sami morda drugače dojemamo, kakor jih dojema naša okolica. Potrebno je nekaj refleksije in samorefleksije, da lahko svoje osebnostne lastnosti bolje razumeš in jih posledično tudi bolje predstaviš. Vprašaj svoje prijatelje, sošolce in tiste s katerimi skupaj sodelujete v kakšnem projektu, katere osebnostne lastnosti se jim zdijo pri tebi najbolj izrazite. Recimo ena od ugotovitev bi se lahko glasila, da me prijatelji opisujejo kot komunikativnega, saj sem vedno jaz tisti, ki za našo skupino predstavlja ideje drugim. Vzemi si nekaj časa, morda en mesec, in se opazuj, kako reagiraš v določenih situacijah. Kako sodeluješ z drugimi, kaj te razveseli, kaj razjezi, kako izgledajo tvoji izdelki in tako naprej. To ti bo pomagalo pri sestavi seznama tvojih osebnostih lastnosti.

Ko boš uspel sestaviti seznam, boš bolje razumel sebe in spoznal, zakaj v določenih trenutkih ne reagiraš najbolj optimalno. Morda boš ob tem našel celo kakšno rešitev oziroma se zavedel, kaj bi bilo potrebno izboljšati. Prav tako pa boš sposoben svoje lastnosti z dokazi vred predstaviti okolici, potencialnim delodajalcem ter z nekoliko spretnosti ugotovil tudi, kateri so poklici oz. delovna mesta, pri katerih bi tvoje najbolj izrazite osebnostne lastnosti lahko prišle do izraza.

Pomembno! Nekateri delodajalci se, preden te zaposlijo, poslužujejo psihometričnih testiranj, da ugotovijo, kako uspešen boš na določenem delovnem mestu. Dobro je, da informativno rešiš kakšnega od naštetih testov, da dobiš občutek, kateri so tvoji prevladujoči načini reagiranja. Na medmrežju je precej testov osebnosti. Med drugimi jih znotraj kariernih orodij najdeš tudi na strani Zavoda za zaposlovanje.

❗️Sedaj pa hitro na delo in začni spoznavati samega sebe❗️

 

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00