fbpx
5 vrst iger, ki jih odsvetujemo v času epidemije koronavirusa (COVID-19)

| Akademija prostovoljstva

V času širjenja virusa obstajajo igre, ki jih ni priporočljivo igrati. Katere so to? Preverite spodnji seznam, ki ga je pripravila ekipa projekta Akademija prostovoljstva. Na spletni strani http://druzabne-igre.eu/ pa pobrskajte še za kakšnimi idejami za igre v samoizolaciji.

Športne igre

Različne športne igre so odsvetovane za ljudi, ki so lažje nenalezljivo bolni (na primer prehladi,…) saj s tem še bolj obremenijo imunsko stabilnost telesa. Raje izberite lažje igre. Vsi imamo kakšno na zalogi iz svojih otroških let.
In ne pozabite upoštevati zdravnikovih priporočil.

Skupinske igre

Z osebami izven svojega gospodinjstva se ni priporočljivo družiti in igrati – tudi če je razdalja med igralci večja. Tudi če pomislimo, da se lahko otroci igrajo s sosedovimi otroki, na primer odbojko čez ograjo, pomislite še enkrat. Virus se lahko prenaša tudi z žogo.

2020 AP igre NE pixabay 750px

Igre, ki povečajo tesnobnost

Strokovnjaki priporočajo, da o koronavirusu govorimo in razmišljamo realno in nikakor panično. Zato odsvetujemo vse prirejene družabno-izobraževalne igre o virusni bolezni COVID-19 (kakšni doma izdelani kvizi o virusu,…) in raje priporočamo klasično družabno igro v obliki kviza. Dober primer je Moja Slovenija, Veliki ugankarski kviz,… Veliko možnosti z različnimi tematikami lahko poiščete na spletu. Če vam idej zmanjka, pa sami izdelajte družinski kviz.

V kolikor je stiska in tesnobnost posameznika velika in je skupaj v gospodinjstvu ali s pomočjo prijateljev ni moč rešiti, priporočamo pomoč strokovnjakov iz zdravstvenih, verskih in humanitarnih ustanov. Na voljo so za telefonski pogovor – informacije in kontakte pa poiščete na spletnih straneh teh organizacij (seznam telefonskih kontaktov za nudenje psihološke podpore).

Igre, ki škodujejo zdravju

Strokovnjaki odsvetujejo zlorabo drog in alkohola tudi v času epidemije. Zato odsvetujemo tako imenovane ˝pivske igre˝. Te igre na dolgi rok ne razbremenijo in izboljšajo tvojega fizičnega in psihičnega počutja.

Za izziv raje priporočamo izdelavo lastne igre iz materiala, ki je na voljo doma. Poiščite material, ga reciklirate, odigrajte igro ali dve, poslikajte izdelek in fotografijo objavite na naši FB strani (Družabne igre – nove ideje za stare igre).

Igre s tesnim stikom

V primeru suma na nalezljivo bolezen se izogibajte iger, kjer prihaja do tesnih stikov, na primer Twister.


Želimo si, da iz tega članka nastane kakšna ideja, kako kvalitetno preživeti čas, ko smo morali stike izven svojega doma omejiti. Druženje bo moralo še malo počakati, do takrat pa si ne pozabite pogosteje umivati rok (pred in po igri), redno prezračevati vaša stanovanja in upoštevati še vsa nadaljnja navodila strokovne javnosti.

VEČ AKTUALNIH VSEBIN GLEDE VIRUSA PREBERITE NA https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

AP MJU navedba financerja


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00