fbpx
Spoznaj v čem si dober

| Nefiks karierne rešitve

Šolske ocene oziroma splošni učni uspeh je zagotovo nek pokazatelj uspešnosti posameznika. Hkrati pa zelo malo pa pove o tem, kako uspešen bo določen posameznik v nekem poklicu. Šolske ocene ne vključujejo vedno vseh aspektov, ki so v določenem poklicu pomembni za uspeh. Na primer slabša ocena iz Slovenščine, ki je bila pridobljena zaradi književnosti, še ne pomeni, da bo nekdo slab lektor.

 

Da spoznaš, da si v nečem res dober, moraš tisto v konkretni situaciji tudi preizkusiti. Korak v čem si dober lahko izvajaš vzporedno s korakom, kaj te veseli, saj sta tesno povezana in v realnem življenju ju je izjemno težko ločevati. Npr. tudi če ima nekdo veliko glasbenega posluha, pa ga področje glasbe ne zanima in ne veseli, bo kljub talentu težko uspešen v glasbi.

❗️Naloga zate❗️

1. Preizkusi se v konkretnih situacijah

Največja napaka mladih danes je, da čakajo na konec izobraževanja in šele potem začnejo pridobivati konkretne izkušnje. Nobenih ovir ni, da ne bi konkretnih izkušenj pridobivali že srednješolci, nujno pa jih rabijo pridobivati študentje. Uspeh na določenem področju zunaj šole ti daje samozavest in samozaupanje, pa tudi za nadaljevanje izobraževanja se odločaš na podlagi spoznanj, do katerih si se že sam dokopal. Izobrazba sama je danes nuja in osnova, ampak prav tako nujne so izkušnje, ki se pridobijo zunaj izobraževanja.

Možni načini pridobivanja izkušenj so:
✔️Mladinske organizacije - sodelovanje na projektih,
✔️Študentsko/dijaško delo,
✔️Prostovoljno delo,
✔️Sodelovanje v društvih, drugih organiziranih aktivnostih.

2. Pridobi povratno informacijo

V naši kulturi je precej težko pridobiti relevantno povratno informacijo, saj za to nimamo (razen šolskih ocen) vzpostavljenih merskih inštrumentov. Zato jih boš moral, glede na aktivnost izdelati sam.
Povratno informacijo lahko pridobiš z več strani, na primer:

✔️Tvoja samoocena

Preden se lotiš aktivnosti razmisli: Kaj bi bil zate uspeh? Kaj bi bil zate poraz? Kje lahko svoja merila preveriš (npr. v pogovoru z nekom preveriš, kaj je za to področje običajno, kakšni rezultati se pričakujejo). Med in po aktivnostjo se primerjaj z dosežki ostalih, ki so izvajali enake naloge (preveri, kako visoko si na tej lestvici).

✔️Ocena sodelavcev/uporabnikov

Vprašaj jih, kako vidijo tvoje delo, če imajo zate kak nasvet. Če gre za večjo skupino, jim pošlji kratek vprašalnik o tvojem delu.

✔️Ocena organizatorja / vodje

Pri tem gre pogosto za to, da se mentorji in organizatorji nimajo časa poglabljati v posameznike, ki določeno delo opravljajo, zato jim sami od sebe ne dajejo povratne informacije, če določeno delo poteka normalno. Ena od dobrih možnosti je, da pripraviš vpis v e-Nefiks in ga pošlješ v potrditev mentorju, delodajalcu, organizatorju. V spremnem tekstu zaprosiš za povratno informacijo. Seveda je dobro, če ti lahko nekdo poda ustno povratno informacijo, pomembno pa je, da se pri tem res oba osredotočita na to, kako je bil opravljen tvoj del dela in ne celoten projekt.

Sedaj pa se hitro loti iskanja in pridobivanja novih izkušenj. Morda boš zares zasijal v neki dejavnosti, za katero do sedaj še nisi pomislil. Pri iskanju pa le upoštevaj naše nasvete in ne pozabi, pridobivanje povratne informacije ni enkratna dejavnost, pač pa nekaj letna aktivnost, ki ti daje čedalje boljšo predstavo o tem, v čem si lahko uspešen tudi v svoji karieri.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00