fbpx
Spremno pismo – vstopnica do razgovora za službo

| Nefiks karierne rešitve

Če želite narediti kar najbolj oseben vtis ob prijavi na neko delovno mesto, potem morate vašemu življenjepisu priložiti tudi spremno pismo. Raziskave s področja psihologije dela namreč kažejo, da imajo kandidati s priloženim spremnim pismom večje možnosti za razgovor in zaposlitev kot tisti, ki spremnega pisma ob prijavi ne vključijo. Spremna pisma se od drugih dokumentov razlikujejo po tem, da so zelo osebna. Avtor namreč v spremnem pismu poudari tiste lastnosti, ki ga odlikujejo kot posameznika in dobrega delavca.

2020 nkr human resources 300px

Osrednji namen spremnega pisma je, da kandidat v njem pove, zakaj se na delovno mesto prijavlja in zakaj meni, da bi bil ravno on najboljši kandidat za to pozicijo. Spremno pismo mora biti kratko - ne daljše od ene strani, in jedrnato - zgolj dva do štiri odstavke. Njegov namen je namreč v največji meri spodbuditev kadrovika k branju vašega priloženega življenjepisa.

Elementi spremnega pisma, ki si jih moraš zapomniti:

✅1. Odstavek – predstavitev tvorca in namena pisanja??‍?
V prvem odstavku povej, zakaj pišeš podjetju, na katero delovno mesto se prijavljaš in kje si razpis za delovno mesto videl. Navedi tudi glavni argument, zakaj meniš, da si za razpisano delovno mesto najprimernejši kandidat. Skratka prvi odstavek mora biti dovolj zanimiv, da bo kadrovika prepričal v nadaljnje branje.

✅2. Odstavek – predstavitev kompetenc in znanj?
V drugem odstavku navedi, kakšne so tvoje kvalifikacije in kako ti bodo koristile na delovnem mestu na katerega se prijavljaš. Pri tem lahko navajaš svoj življenjepis kot mesto, kjer lahko bralci pridobijo dodatne informacije o določenih delovnih izkušnjah.

✅3. Odstavek – predstavitev osebnostnih lastnosti✨
V nadaljevanju skušaj prepričati delodajalce, da premoreš osebne kvalitete in potrebno motivacijo za uspešnost na delovnem mestu. Pri tem lahko uporabiš tvoje znanje o podjetju, ter ga povežeš z lastnimi interesi in kvalitetami.

✅4. Odstavek – priporočitev za razgovor???
Vljudno se priporoči za razgovor in delodajalcu povej, kdaj in kako te lahko kontaktira.

Če povzamemo, je spremno pismo namenjeno temu, da kadrovika prepričamo, da smo prava oseba za neko delovno mesto. Vsak človek ima namreč edinstvene sposobnosti in izkušnje, s katerimi lahko doprinese k podjetju pri doseganju njihovih ciljev. Seveda pa mora slednje dokazovati tudi tvoj življenjepis, zato ga z nabiranjem izkušenj le pridno polni.

Viri:
- http://www.lampret-consulting.si/si/file/download/812_82b3fc8646f4/Prvi%20koraki%20do%20zaposlitve.pdf 
- https://www.rtvslo.si/kultura/jezikovni-spletovalec/kako-napisem-spremno-pismo/510840
- https://kc.um.si/studenti/prijava-ponudba-zivljenjepis-priporocila/prijava-ponudba/
- Slika: https://all-free-download.com/free-vector/download/human-resources-concept-background-check-mark-resume-icons_6834592.html

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00