fbpx
Prvi koraki v podjetništvo

| Nefiks karierne rešitve

Mladi z vizijo, talentom ali samo z ''žilico'', ki kliče po razburljivem delu, ki je več kakor le varna služba z varno plačo, se pogosto podajo na pot podjetništva.

Te je že zamikalo, da bi tudi sam postal podjetnik? Vse kar je potrebno je, da svojo vizijo začneš uresničevati. Korak za korakom.

 prvi koraki podjetnistvo

?Prepoznaj svoja pričakovanja

Poznavanje lastnih pričakovanj glede dohodka je ključno merilo pri postavljanju ciljev. Vprašaj se: Kaj mi pomeni uspeh? Ali je moj cilj lasten in enakomeren dohodek, ali hrepenim po višjih nagradah?

Ob ustanavljanju lastnega podjetja se lahko odločimo, ali bo nam do dejavnost le-tega prinesla standardni in enakomeren dohodek, ali pa izberemo dejavnost v panogi, ki hitro raste in se nenehno razvija. Slednje zahteva velika denarna vlaganja, nenehno širitev lokacij, ponudbe in strank. Če ste torej ambiciozni in hrepenite po velikih dosežkih, potem se pripravite na 100% predanost, potovanja non-stop in delo sedem dni v tednu.

?Poišči svojo industrijo ali nišo

Poleg tega, da panogo izberemo v skladu z našimi pričakovanji, so lahko vaše trenutne izkušnje odlično izhodišče. Če ste od malih nog očetu pomagali pri ''šušmarskih'' gradbenih delih, potem je lahko ustanovitev gradbenega podjetja vaša niša. Prav tako je lahko dobro poznavanje travniških rastlin odlično izhodišče za ustanovitev znamke naravne kozmetike. Seveda je pa je dobro, da imate svojo dejavnost tudi radi. Za motivacijo namreč potrebujete več kot le denar - potrebujete tudi svoj namen.

?Razišči svoj trg

Za dolgoročni uspeh je potrebno, da analiziramo razpoložljiv trg glede povpraševanja in potreb. Vprašajte se: Kakšen je moj izdelek ali storitev in kdo so potencialne stranke? Kako bom pritegnil stranke za nakup? Kdo so moji konkurenti?

Če bi morebit v rodnem kraju želeli odpreti picerijo se vprašaj: Ali druge picerije v tem okolju uspevajo? Je v bližini podobna picerija? Kakšno je lokalno prebivalstvo in znotraj kakšnega cenovnega ranga si lahko privoščijo jesti? Jim je pica sploh všeč?

?Pogovorite se s svojimi najbližjimi

Pri ustanavljanju podjetja je zelo pomembno, da tega ne storite sami. Še preden se lotite podjetništva, sporočite svoje ambicije in cilje družini in prijateljem. Del vašega uspeha – ali pa celo večina – bo namreč odvisen od njihove podpore. Delali boste dolge ure, se spopadali z neštetimi izzivi, stresom in negotovostjo. V teh trenutkih boste potrebovali podporo najbližjih.

?Počasi gradite svoje podjetje

Številni menijo, da je hitra rast znak uspešnega podjetništva. Vendar resnica je, da se večina podjetij gradi počasi, skozi leta ali celo desetletja. Preden podjetniki štartajo svoj posel s polno paro se morajo še ogromno naučiti, priučiti, prilagajati, spreminjati in optimizirati. V mnogih primerih podjetniki obdržijo vsakodnevna delovna mesta, medtem ko v prostem času začenjajo z gradnjo svojega podjetja.

Čeprav morda iščete razburljiv življenjski slog ni pametno, da z njim začnete z glavo čez zid. Le preverite navedene korake in si zagotovite, da bo vaša podjetniška pot dolga in uspešna. Pa srečno!

Viri:


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00