fbpx
Z načrtom do nove zaposlitve

| Mladi in kompetentni

Si v zadnjem času tudi ti bil deležen tople dobrodošlice na Zavodu za zaposlovanje? Naj te pomirimo, saj kljub vsemu stresu le to ni nujno konec tvoje sijajne kariere. Zate imamo nekaj nasvetov, kako se v času iskanja službe obraniš stresa in kmalu najdeš novo sanjsko delo.

 z nacrtom do zaposlitve

1. Ostani aktiven!

Drži, dobro je, da si izbereš rutino. Ne, v smislu, da je vsak dan isti, pač pa določiš čas, ki bo namenjen pisanju in pošiljanju prošenj, kot tudi sproščanju. Naj bo čas dobro porabljen in ne pozabi uživati!

2. Nagradi se!

Če si ravno zaključil s prejšnjim delom ali končno diplomiral, si lahko vzameš kakšen teden prost, saj se je treba nagrajevati. V tem času lahko malo razmisliš, kaj si do sedaj že doseg in kakšni so tvoji cilji. Sedaj imaš idealen čas, da prebereš kakšno dobro knjigo o reguliranju stresa, delu v skupini, spopadanje z različnimi značaji … Preprano znanje ti bi zagotovo prišlo prav med iskanjem službe, lastno predstavo in uvajanjem v novo delovno okolje.

3. Poskrbi za svoje zdravje!

Tako fizično kot mentalno. Morda pa to dvoje tudi združi z vadbo joge, tekom v naravi itd. Ne pozabi, da se v času iskanja službe moraš počutiti v svoji kar najboljši koži. Torej poskrbi, da boš v tem času, kar najboljša različica samega sebe. Za kar lahko poskrbi tudi obisk frizerja.

4. Spremljaj svojo stroko in se aktivno vključuj v debate.

Izkoristiš platformo LinkedIn, kjer si najprej dobro uredi profil in se vključi v strokovne skupine. Vadi spremljaj in sodeluj v pogovoru, soočaj mnenja in pomembno sledi novostim. Ne pozabi, da so v skupinah vključeni tudi prihodnji delodajalci. Dobra stran tega je, da lahko mrežiš neposredno iz svojega udobnega kavča (no ali izpod odeje). Tudi na tak način se predstavljaš in poskrbiš, da je tvoje ime znano podjetjem, ki delujejo na področju, kjer se želiš zaposliti.

5. Pisanje in pošiljanje prošenj načrtuj

Naredi načrt, koliko prošenj pošlješ na dan in se ob izpolnitvi cilja nagradi. Prošnje piši za vsako podjetje posebej. Najprej delodajalca dobro preuči, izpiši njegove ključne besede in se posveti pisanju motivacijskega pisma. Bolj kot boš uporabljal besede, ki jih tudi sami zapisujejo v opisih (še posebno v razpisu za odprto delovno mesto), tem bolj opazen in domač boš delodajalcu. Ne pozabi omeniti tudi tvojih kompetenc, ki bi bile relevantne za bodočega šefa, saj tako pokažeš svojo resnost in poznavanje dela, za katero se prijavljaš.

6. Ostani ustvarjalen in radoveden.

Najdi nov hobi in poskrbi, da tvoji možgančki ostanejo v pogonu. Vključi se v prostovoljna društva, spoznavaj nove ljudi in širi svoja znanja. In ja, rešuj križanke, glej dokumentarne filme in ustvarjaj. Najdi nove dobre navade in jih spremeni v lastno tradicijo, ritual ali običaj. Svojo ustvarjalnost usmeri v izdelavo cv-ja in predstavitve.

7. Vzemi si čas za razmislek

Po opravljenih razgovorih naredi razmislek. Kaj se ti je zdelo dobro in kaj slabo na samem razgovoru. Če imaš možnost, vljudno prosi osebo, da ti poda oceno in razloge. Vse to, da lahko svoj nastop in predstavitev izboljšaš.

8. Uporabi e-Nefiks

Pred začetkom zapisovanja kompetenc se vpiši v portal e-Nefiks, sistem za beleženje kompetenc. Tam lahko najdeš izbor kompetenc, ki so urejene po sklopih. Vpiši svoje izkušnje dosedanjega dela, prostovoljstva in ostalih projektov. Verjemi, zagotovo boš presenečen, kaj vse si se v življenju že naučil. Tudi mi smo bili!

Zate imamo še povezavo do e-Nefiksa: https://app.nefiks.si/login

Če te o njem zanima še kaj več, informacije najdeš na naslednji povezavi: https://nefiks.si/

Mija Repenšek, Članica ekipe #mladiinkompetentni

 

VIRI:

slika: https://unsplash.com/

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00