fbpx
Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami - KOLEGICE

| Kolegice

25. November ima letos še toliko pomembnejšo vlogo, saj se je v času epidemije znova pokazalo, da je problem nasilja nad ženskami še kako prisoten v družbi, sedaj pa je izraziteje zaprt za štiri stene domov, velikokrat brez možnosti kakršnekoli pomoči. Vsekakor je potrebno poudariti, da ko govorimo o nasilju nad ženskami ne govorimo zgolj o fizičnem nasilju, temveč tudi o verbalnem in psihičnem nasilju, katerega učinki so velikokrat spregledani, saj niso vidni na prvi pogled.

 stopspletka

Nasilje nad ženskami je po zadnjih podatkih nevladnih organizacij prisotno kar v vsaki peti slovenski družini, velik problem pa ostaja tudi spolno nasilje, posilstvo doživi vsaka sedma ženska. Problem pa še vedno ostaja tudi prijava samega nasilja, saj le 5 odstotkov žensk prijavi kakršnokoli vrsto nasilja, ki so jo doživele. Zato se je še posebej v času epidemije potrebno zavedati, da dom za vsakega ne predstavlja varnega prostora, temveč za veliko žensk ta predstavlja enega izmed celo najnevarnejših prostorov.

Zato je še posebej potrebno opozoriti na pomanjkanje pomoči in podpore žrtvam in pričam nasilja v času epidemije, službe za preprečevanja nasilja ter podporo morajo veljati za ključne storitve in se njihov obseg vsekakor ne sme zmanjševati.

Zato Kolegice letos še toliko bolj opozarjamo na problem nasilja nad ženskami, saj ne gre za osebni problem posameznice, ki je žrtev nasilja, temveč gre za problem celotne družbe. Enakopravnost igra tukaj ključno vlogo, saj je to eden izmed temeljev pravične družbe, v kateri lahko vsak posameznik uživa svoje pravice, nenazadnje pa le-ta znatno prispeva k odpravi nasilja nad ženskami. Zato je še posebej v teh časih, potrebno ženskam nuditi pomoč in svetovanje, nenazadnje pa veliko lahko naredimo tudi sami, in sicer tako da vsako vrsto nasilja kateri smo priča prijavimo, saj nikoli ne vemo, kdaj se to lahko zgodi tudi nam.

Viri:

https://www.nijz.si/sl/nicelna-toleranca-do-nasilja-nad-zenskami

https://www.dnevnik.si/1042927764

kolegice 2020 financerji


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00