fbpx
  • Zavod Nefiks
  • Prejeli smo
  • [prejeli smo] Dobrodelna akcija KUPIM KOZO – za trajnostno preživetje družin v Afriki in Albaniji
[prejeli smo] Dobrodelna akcija KUPIM KOZO – za trajnostno preživetje družin v Afriki in Albaniji

| Prejeli smo

Na Slovenski karitas želimo slediti potrebam ljudi v stiski, tudi v tujini. Skupaj z misijonarji in sodelavci Karitas v državah Afrike, Zahodnega Balkana in drugje po svetu, vedno iščemo nove načine kako pomagati revnim k trajnemu preživetju in dostojnemu življenju.

 koza spletka1

V Afriki smo tako preko akcije Za srce Afrike najprej začeli pomagati pri gradnji zdravstvenih centrov, šol, vodnjakov, ki jih primanjkuje. Na terenu smo videli, da imajo domačini zelo malo možnosti za delo in zaslužek ter zato v 2010 začeli z dobrodelno akcijo Z delom do dostojnega življenja. Ob obisku v Burundiju v 2019 pa so me starši iz kraja Rwisabi, ki skupaj obdelujejo polje ananasa, prosili za gnojilo za zemljo, ker brez njega slabo rodi. Obljubila sem jim, da ga bodo kmalu dobili.

Spodbuda je bil tudi projekt »Učinkovita raba naravnih virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi v Ruandi«, ki ga v 2018 do 2020 izvajamo v sodelovanju s Caritas Rwanda s sofinanciranjem Ministrstva za zunanje zadeve RS. V projektu smo kupili koze za 600 družin. Po enem letu so matere pričevale, da so s pomočjo večjega pridelka zelenjave, ki so ga imele zaradi prejetih semen in gnojenja zemlje s pomočjo koz, odpravile podhranjenost iz družin. Nisem mogla verjeti, da samo z 20 evri, kolikor stane koza, eni družini na afriškem podeželju, lahko tako spremenimo življenje na bolje.

Tudi misijonarska s. Vida Gerkman, ki deluje na južnem hribovitem delu Albaniji, me je prosila za podporo pri nakupu koz in drugih domačih živali za pomoč revnim družinam.

Tako se je na podlagi prošenj domačinov in misijonarjev v Afriki in Albaniji v avgustu 2019 rodila nova dobrodelna akcija KUPIM KOZO, ki jo podpira tudi revija Mavrica. Pripravili smo spletni obrazec za nakup koz za trajnostno preživetje revne družine v Afriki ali Albaniji ter papirnate bunkice, ki jo prejme vsak darovalec ob nakupu in nanjo lahko zapiše tudi ime koze.

O vrednosti koz za družine v Albaniji misijonarka s. Vida pravi: »Koze zagotovijo skodelico toplega mleka že v jutru, prispevajo h kosilu kot sir v bureku, za večerjo je lahko sir s kruhom. Družina lahko mlečne proizvode tudi proda. Daljnoročno družinam lahko zagotovijo tudi meso, ki je še posebej dobrodošlo za praznike, prirast pa lahko prodajo na tržnici in s tem nekaj zaslužijo. Pomembne so tudi za gnojenje vrta, da zelenjava bolje zraste. Pomembna je tudi vzgojna plat koz za otroke v družini. Z vsakodnevno skrbjo za njih se navaja otroke k odgovornosti in delu, hkrati pa so za njih tudi razvedrilo, tekajo in prevračajo se s kozlički. Spremljanje življenja z rojevanjem, smrtjo, z dnevi veselja, skrbmi, prijateljstvom.«

Podoben pomen imajo koze za družine v Afriki. Sestra Bogdana Kavčič je zapisala: »Res je velikega pomena za eno ubogo družino, da ima svojo kozo ali pa prašička. Pomembno je, da imajo vsaj malo gnoja za njihove njive. Ker pa imajo koze hitro mladiče, se gnoj množi. Ko je več prirasta jih lahko prodajo na trgu in še nekaj zaslužijo. Živinica pomaga družinam, da niso lačni in na splošno pri njihovem napredku.

Ob tem znajo izraziti hvaležnost za vse dobro, ki ga prejemajo od vas, kot tudi me sestre, ker smo lahko vaša podaljšana roka in smo priča vsej tej resničnosti. Skoncentrirana HVALA in iz vsega srca.«

Za kozo v Afriki družina potrebuje 20 EUR, v Albaniji pa 65 EUR. Misijonarji poskrbijo za nakup in razdelitev koz ali drugih živali revnim družinam. Akcija ima res lep odziv pri Slovencih. Do julija 2020 smo v Ruando, Burundi, Centralnoafriško republiko in na Madagaskar poslali sredstva za nakup 447 koz, v Albanijo za 60 koz. V nekaterih primerih, so bile kupljene tudi druge živali. Kot v Ruandi prašički, ker imajo tudi po 10 mladičev. V Albaniji smo za družino, ki ima invalidnega fanta in jim je poginil osliček, ki ga je pripeljal v dolino, kupili novega oslička, drugi družini pa kravo, ki je bila breja. Sestra Vida je družino spodbudila, da telička podari naprej, kar se je zgodilo. Tudi sicer spodbujajo ljudi, da vsaj eno žival od prirasta podarijo drugim revnim, da na ta način krepijo medsebojno solidarnost.

Ob tej akciji se je zgodilo veliko malih čudežev tudi v Sloveniji. Najbolj me je ganilo, ko me je pred kratkim poklicala mamica 11-letnega Marka, katerega se je zgodba otroka iz Burundija v Mavrici, kjer smo hkrati promovirali akcijo Kupim kozo, tako dotaknila, da se je letos odpovedal darilom za svoj rojstni dan in namesto tega zbiral denar za nakup za 3 koz v Afriki in 2 v Albaniji. To je samo ena od mnogih lepih zgodb solidarnosti, ki so se že zgodile v tej akciji.

Kozo lahko kupite na:
Slovenska karitas,
Kristanova 1, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0214 0001 5556 761,
Namen: Kupim kozo;
Sklic: SI00 210

ali na

karitas.si/kupim-kozo/

HVALA iz srca!

Več informacij na jana.lampe@karitas.si

 Karitas logo 3


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00