fbpx
Prednosti, ki jih prinaša delo v nevladnih organizacijah

| Nefiks karierne rešitve

Izkušnja z delom v nevladnih organizacijah je drugačna od ostalih izkušenj. Za razliko od klasičnih del, v nevladni organizaciji delate na nečem, v kar globoko verjamete. V nadaljevanju smo strnili le nekaj drugih prednosti, ki jih prinaša delo v nevladnih organizacijah.

PREDNOSTI DELA V NVO

Networking

Delo v nevladni organizaciji je morda ena redkih priložnosti, kjer lahko spoznate različne skupine ljudi. Glede na to, da NVO običajno sodelujejo pri številnih dejavnostih, prostovoljci in zaposleni komunicirajo in tesno sodelujejo z vladnimi uradniki vseh stopenj, odločevalci, itd. Tu lahko izboljšate svoje komunikacijske veščine, saj se boste srečevali z različnimi ljudmi, pa tudi različnimi mnenji in pogledi. Sodelovanje v NVO vam bo prinesla široko mrežo poznanstev, slednji pa so vam lahko v pomoč pri nadaljnjem razvoju vaše kariere.

Fleksibilnost

Sama narava dela v NVO je zelo fleksibilna, ravno ta lastnost pa se pričakuje tudi od zaposlenih. Ker so nevladne organizacije običajno neprofitne in se zanašajo na financiranje s strani sponzorjev in donatorjev, je število zaposlenih lahko precej majhno. Zaposleni tako običajno prevzamejo več vlog - od kadrovske, voditeljske funkcije, do dejanskega opravljanja dela. Delo za nevladno organizacijo je tako vsestransko, fleksibilno in zahteva osebo, ki je sposobna hitrega učenja. Te spretnosti in veščine, ki jih pridobite znotraj dela v NVO so zelo pomembne in iskane tudi drugod v podjetniškem svetu.

Družbeni vpliv in osebno zadovoljstvo

Nevladne organizacije so aktivne praktično na vseh področjih družbenega življenja in se nanašajo na uresničevanje določenega poslanstva v dobro skupnosti. Tako je lahko vaše prostovoljsko delo na področju izobraževanja, lahko sodelujete v različnih kampanjah osveščanja, pomagate pri oskrbi starejših, čiščenju okolice, sajenju dreves in podobno. Skozi te dejavnosti sodelujete pri nečem, kar izboljšuje družbo. To zagotavlja neizmerno količino samoizpolnitve in osebne rasti, ki jo je težko najti drugje.

Rast znanja

Delo v nevladni organizaciji bo razširilo vašo perspektivo. Delo je namreč kreativno in teži k razmišljanju o novih nekonvencionalnih metodah. Zaradi tega se mlade spodbuja k delu v nevladnih organizacijah, saj le-to omogoča usposabljanje kreativnega mišljenja in prilagodljivosti, ki jih bodo mladi lahko nato prenesli na podjetniški sektor.

Izboljšanje življenjepisa

Če omenimo nabiranje poznanstev, različnih delovnih izkušenj in veščin lahko zaključimo, da prostovoljstvo ni samo osebno koristno, temveč tudi profesionalno. Pridobljene veščine so lahko pomemben del vašega življenjepisa, zaradi česar bo vaša prijava izstopala med prijavami vaših vrstnikov. Vaše izpopolnjeno znanje bo lahko navdušilo številne delodajalce.

Zaposlenost v NVO v veliko primerih ne pomeni kariere, bogate z denarnimi nagradami. Kljub temu pa nevladne organizacije dajejo veliko možnosti za osebno in poklicno rast, ki jih ni mogoče najti nikjer drugod.

Več o delu znotraj NVO lahko med drugimi izveste tudi na delavnicah Nefiks karierne rešitve, kjer boste med drugi spoznali vse oblike nevladnih organizacij, kako delujejo in kako se je v njih možno tudi zaposlovati, ali pa obiščete spletno stran Stičišča Središče - stičišče nevladnih organizacij Osrednjeslovenske regije.

Viri:

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00