fbpx
Prednosti prostovoljstva

| Nefiks karierne rešitve

Že sama beseda prostovoljstvo nakazuje, da nekdo nekaj počne proste volje. Kljub temu, da prostovoljci za njihov čas in energijo ne prejmejo plačila, pa prostovoljstvo prinaša številne druge ugodnosti. V nadaljevanju smo našteli le nekatere izmed njih.

Prednosti prostovoljstva

Spoznavanje novih ljudi in ustvarjanje skupnosti

Če ste del ekipe s skupnim ciljem, boste lažje oblikovali vezi z neznanci. Prostovoljsko delo predstavlja pomoč drugim, kar pa pomeni, da boste ustvarili smiselne odnose z drugimi in povečali svoje socialne interakcije. Poleg tega, pa bo ustvarjanje skupnosti, v kateri vsi skupaj delate za doseganje skupnih ciljev, spodbudilo vaš občutek pripadnosti in poslanstva.

Nova znanja

Prostovoljstvo vam da priložnost, da v svoj krog poznanstev vključite nove ljudi. Ta izkušnja lahko razširi vaše razumevanje drugih, drugačnih od vas. Spoznavanje kultur in načinov življenja, ki se razlikujejo od vaše vzgoje, bo povečalo vašo socialno prilagodljivost in razširilo pogled na svet. S tem boste razvili tudi pomembne socialne veščine, kot sta empatija in timsko delo.

Smisel, sreča in telesne koristi

Ni dvoma, da prostovoljstvo nudi občutek dosežka, poslanstva in tudi sreče. Poleg same sreče, prostovoljstvo prinaša tudi številne fizične koristi. Preživljanje smiselnega časa z drugimi namreč lahko zmanjša stres, kar pomeni veliko fizičnih koristi za zdravje – boljši spanec, redkejša obolenja in celo preprečevanje srčnih bolezni. Precej smiselno je, da ko svojo pozornost namenjamo drugim, odvračamo pozornost od lastnih težav in skrbi.

Izboljšajte možnosti za zaposlitev

S prostovoljstvom boste razvili veščine, ki vam bodo koristile tudi kasneje na vaši karierni poti. Že samo s tem, da imate v svojem življenju navedeno izkušnjo prostovoljstva, se poveča vaša prednost pred ostalimi kandidati za zaposlitev. Prostovoljstvo namreč poudarja vaš značaj, strast in odločnost. Prav tako boste s svojimi prostovoljskimi izkušnjami imeli možnost pokazati, da vas zanimajo stvari, ki so večje od vas samih, ter da ste pripravljeni ukrepati in uresničevati spremembe, ki jih želite na svetu.

Na Zavodu Nefiks spodbujamo prostovoljstvo in razvoj tako imenovanih neformalnih izkušenj. Ker se zavedamo, kako pomembne so te pri iskanju zaposlitve, vam nudimo možnost, da neformalne izkušnje prostovoljstva tudi beležite. Tako bodo lahko le-te postale vaša konkurenčna prednost pri iskanju zaposlitve!

Viri:

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00