fbpx
Kje iskati priložnosti za prostovoljstvo doma in v tujini?

| Akademija prostovoljstva

Dandanes se vse več posameznikov odloča za opravljanje prostovoljnega dela. Načelo prostovoljstva je, da posameznik delo opravlja po svoji svobodni volji in za to ne pričakuje nobenih materialnih koristi, temveč delo opravlja za splošno korist oziroma korist drugim. To je odličen način za pridobivanje dragocenih izkušenj in za bogatenje tvojega CV-ja.

Prostovoljci lahko priložnosti za nudenje pomoči iščejo kar v lokalni skupnosti, bolj drzni pa se odločijo tudi za mednarodno prostovoljstvo. Čez leta se vse več informacij seli na internet, kar je povzročilo tudi rast mnogih spletnih strani in portalov, preko katerih lahko zainteresirani iščejo priložnosti za prostovoljno delo. Spodaj vas čaka pet spletnih strani, preko katerih lahko iščete svoj naslednji prostovoljski projekt.

Prostovoljstvo.org

Če prostovoljsko delo iščete v Sloveniji, se je najbolje obrniti na posredovalnico prostovoljskih del Slovenske filantropije. Na tej spletni strani lahko izberete področje prostovoljskega dela, regijo ter intenziteto prostovoljskega dela, ki ga želite opravljati.

European Solidarity Corps (ESC)

GLOBUS 400px unsplashESC, prej European Voluntary Service (EVS), ponuja prostovoljske projekte, ki so financirani s strani Evropske unije. Ideja programa je poslati prostovoljce, stare od 18 do 30 let, v drugo državo in jim zagotoviti osnovna sredstva za preživljanje med bivanjem (nastanitev, hrana, zavarovanje, vozovnice itd.).

Service Civil International (SCI)

SCI je mednarodna organizacija, ki organizira mednarodne prostovoljne projekte v obliki delovnih taborov in aktivno spodbuja kulturo miru med ljudmi iz različnih držav.

Workaway

Workaway je spletna stran, ki članom omogoča široko izbiro raznoraznih prostovoljnih del. Kot prostovoljec v zameno za prenočišče in hrano svojemu gostitelju pomagate pri vnaprej določenih opravilih. Spletno stran v veliki večini uporabljajo 'budget' popotniki, ki iščejo priložnosti za kulturne izmenjave in učenje novega jezika v drugih državah.

World Wide Opportunities on Organic Farms

WWOOF je spletna stran, ki povezuje prostovoljce z ekološkimi kmeti, spodbuja kulturne in izobraževalne izmenjave ter poudarja pomembnost ekološkega kmetovanja in trajnostnih praks. Na spletni strani lahko izbirate izmed priložnosti iz vsega sveta. S svojim gostiteljem sklenete dogovor – vi mu pomagate v vsakdanjem življenju na kmetiji in s tem izkusite novo kulturo in spoznate nove ljudi, gostitelj pa vam nudi brezplačno prenočišče in v nekaterih primerih tudi hrano.

Veselo iskanje!

Avtor: Kaja Rakušček

Foto: Unsplash

AP MJU navedba financerja


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00