fbpx
Svetovni dan varne uporabe interneta

| Nefiks karierne rešitve

Danes, 9. februarja praznujemo Svetovni dan varne uporabe interneta, katerega namen je spodbujanje varne uporabe interneta in osveščanje uporabnikov o digitalnih tveganjih. Pomen tega dne je bistven predvsem v času pandemije COVID-19, ko so potrebe po rabi interneta dosegle rekordne vrednosti. Na Zavodu Nefiks v sklopu projekta Nefiks karierne rešitve mladim nudijo usposabljanje Manager družbenih omrežij, kjer udeleženci pridobijo različna znanja s področja digitalnih tehnologij. Del varne uporabe interneta je namreč tudi znanje in vešča uporaba le-teh.

zavodnefiks svet dan varne rab


Ukrepi za zajezitev COVID-19 so v letu 2020 povečali splošno rabo interneta. Dejavnosti kot so izobraževanje, delo, nakupovanje, storitve, socialne interakcije in zabava so začele odvijati na internetu. Po navedbah SURS 2020, je v prvem četrtletju prejšnjega leta internet redno uporabljajo 87% prebivalcev starih med 16-74 let. Leto prej je ta številka znašala le 69%.
Uporaba interneta pa hkrati s prednostmi prinaša tudi nove nevarnosti. Način uporabe interneta, do katerega dostopamo preko tablice, mobilnega telefona ali računalnika, daje lažni občutek varnosti in zasebnosti. Internet je odprt javni prostor, pri čemer je nadvse pomembno, da uporabniki osebne podatke varujejo in jih ustrezno zaščitijo. Svetovni dan varne uporabe interneta poleg tveganj, kot so zloraba podatkov, digitalne identitete in kibernetska ustrahovanja uporabnike opominja tudi, da je uporabnik odgovoren tudi za odgovorno, spoštljivo in kritično  uporabo in vsebino.

Jan Magdić, sodelavec na projektu Nefiks karierne rešitve je povedal: »Ozaveščenost mladih o varni uporabi interneta je na višjem nivoju, kot pred leti, a kljub vsemu, se s časom pojavljajo vedno nove in bolj dodelane poasti, zato je nujno potrebno periodično obnavljanje znanja. Naši udeleženci kot managarji družbenih omrežij, spoznajo tudi to področje.«


Del varne uporabe interneta je tudi dobro poznavanje in znanje digitalnih orodij. Na delavnicah Manager družbenih omrežij v sklopu projekta Nefiks karierne rešitve bodo udeleženci na že tretjem usposabljanju pridobili različna znanja s področja rabe digitalnih tehnologij. Poleg tega, da digitalna znanja povečujejo zaposlitvene možnosti posameznikov, jim omogočajo tudi varnejšo in bolj veščo rabo interneta.  

Nives Felić, vodja projekta Nefiks karierne rešitve je ob tem dnevu še povedala: »Za vse mlade je izjemno pomembno, da znajo tako internet kot družbena omrežja varno uporabljati. Vsi ti, ki zaposlujejo (zaposljujemo) namreč vedno preverimo tudi spletno pojavnost, ki nam o človeku veliko pove«.


Za Zavod Nefiks Klara Anžlovar

Več informacij:
www.talentiran.si
klara.anzlovar@nefiks.si
040 698 915

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00