fbpx
Slam poezija

| InterArts: Youth Communities for Social Inclusion

Ena izmed literarnih oblik, ki v zadnjih letih pridobiva na prepoznavnosti v kulturnem prostoru Slovenije, je slam poezija. Pesniškemu društvu Slam Zverine iz Maribora smo postavili vprašanja o slamanju, skupaj pa bomo izvedli tudi delavnico slam poezije Pogumni novi glas - prijavi se tukaj.

slam 600

Kaj je slam poezija?
Salm poezija je poskus približevanja poezije širšim množicam, mlajšim publikam, skratka tistim, ki klasične poezije morda ne berejo. Je odrsko živo interpretiranje svoje avtorske poezije, pogosto pa vključuje tudi tekmovalni aspekt.

Kako potekajo običajna srečanja ˝slamerjev˝?
Običajno na dogodku nastopa/tekmuje več slamerk/jev, ocenjuje pa jih občinstvo ali v nekaterih primerih tudi strokovna žirija. Običajno se odvije več tekmovalnih krogov in v vsak naslednji krog se uvrsti manj ljudi. V finalnem krogu se pomerita dve/a najboljši/a in glasnost aplavza na koncu odloči, katera/i si zasluži naziv zmagovalke/ca.

Najboljši slam poeti v Sloveniji?
To je težko in hkrati subjektivno vprašanje, a sam bi tudi na podlagi nazivov, ki so še najbolj objektivno merilo, izbral te tri:

  • Nina Medved: Prva državna prvakinja in ustanoviteljica društva Slam Zverine - poglej si video
  • Mišel Ristov: Državni prvak leta 2017 in vodja Ptujske slam scene
  • Eva Kokalj, zadnja državna prvakinja, ki nas je letos zastopala tudi na Evropskem prvenstvu - video

slam zverine 600

Najboljši način spoznavanja s slam poezijo?
Najboljši način spoznavanja je zagotovo ogled dogodkov v živo. V naši regiji (podravska regija) se odvijajo redni slam dogodki pod imenom Ožuljeni jezik v Mariboru in pa Udarno in Ekspresivno na Ptuju. Dokler pa se dogodki v živo spet ne začnejo, pa se da ogromno poiskati na internetu. Slovenska mreža slam dogodkov je SiSlam, najdejo se posnetki na YouTubu, tudi ameriških posnetkov je ogromno, zelo znana spletna platforma je Button Poetry …

Delavnica Pogumni novi glas

Vse mlade, ki bi jih zanimalo, kako se lotiti slam poezije, se lahko udeležijo delavnice Pogumni novi glas v dveh delih – srečamo se v sredo (24. 2.) ter petek (26. 2.). Slam zverine iz Maribora nam bodo pomagali v procesu ustvarjanja naše lastne slam poezije.

Več o dogodku in obrazec za prijavo na ZOOM dogodek najdete tukaj.

Interarts logo financer


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00