fbpx
Okrevanje po zavrnitvi

| Nefiks karierne rešitve

Na razgovoru je šlo odlično! Tokrat imam res dober občutek. Bili so navdušeni nad mojimi izkušnjami in referencami, veliko smo se pogovarjali o delovnem mestu in mojih zadolžitvah. Mislim, da imam res vse kar potrebujejo.
Že ko sem sanjarila o delovnem mestu, v mislih že okraševala svojo delovno površino in razmišljala, kam bom hodila na kosilo, pa sem prejela sporočilo…
''Zelo smo uživali v pogovoru z vami, ampak izbrali smo drugega kandidata''
''Imaš zelo zanimiv življenjepis in reference, zato verjamem, da boš z lahkoto našla sebi ustrezno delo''
''Tokrat smo se odločili za druge kandidate, saj menimo, da so primernejši za to delovno mesto''
''Zahvaljujemo za vašo prijavo in zanimanje, žal pa vas obveščamo, da niste bili izbrani na delovno mesto''

NKR okrevanje po zavrnitvi
Najprej mi zastane dih… Nato pa z izdihom iz mene izpuhtijo vse sanje o tej službi. Grem v dnevno sobo in prižgem TV. Nastavim na serijo Friends in dam možgane na ''off''. Če je bila v bližina kakšna čokolada, čips ali sladoled še toliko bolje! In tako mineta dan ali dva.

V procesu iskanja zaposlitve obstaja velika verjetnost, da bo vaša prošnja kdaj pa kdaj tudi zavrnjena. To vsekakor ni zabavna izkušnja, a vendar je pomembno, da zavrnitev sprejmete in greste s polno paro naprej. Tukaj je nekaj nasvetov za vse tiste, ki so se - podobno kot jaz, že srečali z zavrnitvami.

Vzemite si trenutek zase
Popolnoma normalno je, če smo žalostni. Včasih ima čokolada in cela sezona serije resnični terapevtski učinek. To lahko traja nekaj ur, dan, teden ali več. Dajte si čas za žalovanje in negativne misli. Toda ko to obdobje mine, vas čaka veliko dela.

Ostanite pozitivni
Po začetnem izlivu frustracije je pomembno, da se otresete negativnosti. Ta vam namreč ne bo pomagala pri nadaljnjem iskanju nove službe. Vsako zavrnitev spremenite v učno priložnost in ostanite osredotočeni na svoj končni cilj. Kot pravijo, je na dobre stvari vredno počakati, z vztrajnostjo in pozitivnim odnosom pa je vaša sanjska služba lahko tik pred vrati.

Zavrnitve ne jemljite osebno
Dejstvo je, da smo posamezniki na trgu dela soočeni z veliko konkurence. Za vsako delovno mesto je najverjetneje prijavljenih veliko število visoko usposobljenih kandidatov. Zavrnitev je del procesa, pri čemer se morajo delodajalci odločiti za najprimernejšega kandidata.

Ocenite svoje vedenje
Iz svojih izkušenj lahko povem, da sem v enem tednu dobila kar pet povabil na razgovor. To se mi je zdelo nadvse fino češ, da se toliko ljudi poteguje zame. A vendar sem bila ob koncu tedna deležna ravno tolikšnega števila zavrnitev. Ko sem gledala nazaj sem opazila, da se na posamezne razgovore niti nisem dobro pripravila, saj sem si mislila ''ah nekje me bodo že vzeli''.  

V mislih torej natančno in objektivno analizirajte, kaj se je zgodilo v vsaki situaciji. Verjetno boste našli vsaj eno ali dve stvari, ki bi jih lahko izboljšali. Ugotovitve spremenite v cilje in strategijo, ki jo boste uporabili naslednjič. Zavrnitev dojemajte kot prakso, s pomočjo katere bodo vaše veščine v vsakem prihodnjem intervjuju nekoliko boljše. Zavrnitev ni nikoli enostavna, ponuja pa dragocene priložnosti, da odkrijete več o sebi in izboljšate tehnike iskanja zaposlitve.

Nov zagon
Vsakič, ko prejmete zavrnitev se boste bolj zavedali dejstva, da se iskanje popolne službe ne zgodi čez noč. Vsakič znova boste bolj razumeli, da vam pozitiven odnos in potrpežljivost pomagata pri soočanju z zavrnitvijo. Zavedajte se, da je le ena izmed mnogih življenjskih izkušenj, ki bo krepila vas karakter in vas osredotočila na končni cilj. Kot pravijo, dobre stvari pridejo do tistih, ki čakajo. Zato ne obupaj, temveč se vsakič znova poberi, ter sledi svoji sanjski službi. Če sem to zmogla jaz, boš zmogel_a tudi ti!


Viri:

-        https://www.roberthalf.com.au/career-advice/find-job/job-rejection
-        https://www.careercast.com/career-news/nine-tips-deal-job-search-rejection
-        https://www.europelanguagejobs.com/blog/how-to-stay-positive-after-a-job-rejection
-        https://fairygodboss.com/articles/stay-positive
-        Slika: https://www.pexels.com/photo/woman-with-hands-on-her-face-in-front-of-a-laptop-4226215/

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00