fbpx
Iskanje priložnosti v tujini: uporabni portali in spletne strani

| Nefiks karierne rešitve

Iskanje prave službe je zelo stresen projekt, velikokrat dolgotrajen in zelo zahteven, pot do zaposlitve ima dandanes namreč precej ovinkov in preprek, ki slehernega posameznika zlahka pripeljejo do nezadovoljstva, samopomilovanja, izgorelosti in demotivacije. Če omenjeni štirje samostalniki opisujejo obdobje, v katerem si se znašel oziroma znašla tudi sam/a, ne skrbi, saj še zdaleč nisi edini/a, čisto vsak posameznik se vsaj enkrat v življenju znajde tu.

2021 NKR iskanje priloznosti v tujini

Ti zavrnitvena e-pošta delodajalcev zadnje čase ni tuja? Preberi si nekaj naših namigov, kako okrevati po zavrnitvi.


Pandemija koronavirusa je veliko mladim otežila iskanje zaposlitve, ključna beseda preteklega leta je namreč negotovost, ki žal še vedno preži nad veliko podjetji, katera posledično ne hitijo z zaposlovanjem novega kadra. Seveda ni vse tako črno, poglejmo raje pozitivne posledice pandemičnega virtualnega življenja.


Ena izmed njih je nedvomno dejstvo, da so razgovori za vse službe tako rekoč na dosegu roke, večina kadrovikov jih namreč izvaja preko spletnih platform. Izkoristi priložnost in začni s pošiljanjem prijav na službe v tujini, saj ti dejansko tja ne bo potrebno odpotovati zgolj za razgovor, ampak boš slednjega opravil/a brez nepotrebnih potnih stroškov kar v udobju svojega doma.


Kje najti priložnost v tujini, ki ti je pisana na kožo?

Pripravili smo ti zbirko portalov, kjer lahko začneš z iskanjem službe v tujini.

  • EURES (Evropski portal za zaposlitveno mobilnost)

EURES je portal, ki ti nudi nasvete in obvestila o prostih delovnih mestih v Evropski uniji. Na portalu si lahko ustvariš profil s svojim življenjepisom, ki bo nenehno na voljo vsem evropskim delodajalcem, ki sodelujejo v EURES mreži. Slovenski svetovalci EURES delujejo v okviru Zavoda za zaposlovanje.

 

Projekt priloznost.eu študente in mlade diplomante seznanja z raznimi priložnostmi v Evropski uniji, denimo v institucijah in agencijah Evropske unije, razna prostovoljstva ipd. Sledi priložnostim na spletni strani oziroma IG profilu (@priloznost.eu).

 

Eno najbolj uporabnih orodij pri iskanju službe je portal LinkedIN. Če s portalom še nisi seznanjena, si več informacij preberi tukaj.

 

Gre za spletno stran, ki vsakodnevno objavi veliko število priložnosti v Evropski uniji. Oglasi za prosta  delovna mesta so razvrščeni v pregledne kategorije, delo lahko izbiraš tudi glede na lokacijo.

 

Portal Glassdoor je nekoliko drugačen, saj tu lahko poleg prostih delovnih mest najdeš tudi informacije o plačah, ki jih nudijo razna podjetja svojim zaposlenim, in ocene ter komentarje o vseh podjetjih, ki preko portala iščejo nove kadre.

 

  • EPSO (Evropski urad za izbor osebja)

Če te zanima kariera v eni izmed institucij Evropske unije, si podrobneje preberi nekaj informacij o uradu tukaj. Urad EPSO je glavna služba, pristojna za izbor osebja za vse institucije in agencije Evropske unije.


Spontane prijave

V tujini je zelo pogost pojav pri iskanju službe pošiljanje t. i. spontanih prijav. Gre za pošiljanje prijav podjetjem, ki trenutno nimajo nobenega oglasa o prostih delovnih mestih. Veliko kariernih svetovalcev je mnenja, da imaš s takšno prijavo občutno boljše možnosti pri iskanju zaposlitve, saj je prijava brez konkurence efektivnejša in nedvomno bolj sproščena. Če nisi prepričan/a, kaj mora vsebovati spontana prijava in kako sestaviti spremno pismo delodajalcu v angleščini, preveri našo spletno stran v prihajajočih dneh, pripravili bomo kratek vodnik do zmagovalne spontane prijave.

Pomembno je, da so tvoje prijave na delovno mesto jezikovno pravilne, preberi si nekaj naših jezikovnih nasvetov glede pisanja življenjepisa in motivacijskega pisma v angleščini. Naj zgolj še poudarimo, da je spletnih strani in priložnosti resnično veliko, vse, kar potrebuješ, je čas in vztrajnost, saj prava priložnost tudi zate nedvomno tiči za vogalom.

Katarina Jarc

Viri:
-    https://www.optius.com/iskalci/karierna-svetovalnica/kako-poiskati-zaposlitev-v-drzavah-v-eu/
-    https://www.lmit.org/delo-v-tujini
-    https://epso.europa.eu/about-epso_sl
-    https://www.welcometothejungle.com/en/articles/spontaneous-applications-how-to
-    Career Services of the University of Groningen
-    Slika: https://www.forbes.com/sites/markhall/2020/04/05/job-hunting-during-unemployment/?sh=764d3f3c24d3

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00