fbpx
Follow-up na e-mail

| Nefiks karierne rešitve

Kaj napisati delodajalcu, ko ne dobiš odgovora na prijavo?
Kaj meniš, se splača pisati podjetju, ki ni odgovorilo na tvojo prijavo za službo? Kaj, če je to podjetje v tujini ? Te zanima, kako lahko povečaš svoje možnosti, da dobiš povratno informacijo? Pred naslednjo prijavo na delovno mesto preveri, kako lahko s pravimi besedami narediš boljši vtis.

 

2021 NKR follow up


Si poslal_a prijavo na delovno mesto, ki ti je pisano na kožo, ampak ti nihče ni odgovoril? Velikokrat se zgodi, da delodajalci v tujini zaradi velikega števila prijav preprosto ne odgovorijo vsem kandidatom, četudi se zavedajo, da neodzivnost lahko povzroči veliko škodo. Kandidat_ka, ki na svojo prijavo ne dobi nobenega odgovora, čisto brez problema izgubi voljo do nadaljnjega iskanja službe in tudi zaupanje v svoje sposobnosti. »Moja prijava je tako zanič, da si niti zavrnitvenega maila ne zaslužim.« Se je tale poved kdaj prikradla v tvoje misli? Skratka, v naše se je, in občutek ni nič kaj prijeten.

Pomisli, da je delodajalec dejansko založil tvojo prijavo, ti pa medtem doma objokuješ popolno priložnost. Iz osebnih izkušenj ti lahko pritrdimo, da je to zelo mogoč scenarij, naša sodelavka je denimo nedolgo tega dobila odgovor na prijavo, v katero je že novembra vložila veliko truda in znanja. Delodajalec je nanjo odgovoril nič manj kot štiri cele mesece kasneje in se prijazno opravičil, da je mail spregledal ter pripravil ponudbo za sodelovanje. Morala zgodbe? Po dveh tednih neodzivnosti s strani delodajalca je priporočljivo poslati follow-up sporočilo, da nekoliko potipaš, kaj se s tvojo prijavo dogaja, predvsem pa da se prepričaš, da ni pristala v vsiljeni pošti delodajalca.

 


Torej, kako napisati follow-up mail delodajalcu v tujini?


Najpogostejše napake, ki jih pri temu lahko storiš:

1) Uporabljanje besedne zveze follow-up v zadevi. Če uporabiš omenjeno besedno zvezo, lahko pri naslovniku vzbudiš občutek krivde, ker na tvojo prijavo ni odgovoril. Posledično je bolje, da se rabi izogneš, napiši raje natančnejšo in jasnejšo zadevo.

2) Pisanje prekratke in nejasne e-pošte, ki od delodajalca zahteva raziskovanje in iskanje pretekle komunikacije. Potrebno je, da tvoja e-pošta jedrnato razloži, čemu pišeš in kakšno komunikacijo si z delodajalcem že izmenjal¬¬_a.

3)  Pošiljanje e-sporočila, ki ne vsebuje t. i. call to action. Priporočljivo je, da delodajalcu jasno napišeš, kakšen odgovor pričakuješ. Dobro je, da tu vključiš vprašanje:
-> Could you please inform me as to when you expect the results will be announced to the candidates?

Nekaj korakov, ki ti bodo pomagali pri sestavi follow-up e-sporočila:
-> Napiši jasno in natančno zadevo.

•    Communication Manager Application Results
•    Some extra information about the Marketing Manager Vacancy
•    Funded Traineeship Results


-> Bodi vljuden_na. Zelo pomembno je, da si profesionalen_na in vljuden_na. E-sporočilo začni z vljudnostnim pozdravom, zaključi pa z zahvalo.

•    Dear Mr. / Ms.
•    I  appreciate your consideration and thank you for your time.


-> Ne piši romanov in esejev. Jedrnato in jasno razloži namen tvoje e-pošte.

•    I am writing in reference to my application for the Funded Traineeship, as I haven't received a reply thus far.
•    I applied for the position of the Editor-in-Chief two weeks ago. I wanted to enquire about my application, namely whether it was received and check on the timeline for filling the role.


-> Vključi zgoraj omenjeni call to action.

-> Delodajalca spomni, zakaj si ravno ti pravi_a kandidat_ka.

•    I’m very enthusiastic about the prospect of joining [ime podjetja] and contributing my [tvoja znanja in veščine] as the [naziv delovnega mesta, kamor si se prijavil_a]


-> Prepričaj se, da v e-pošti ni tiskarskih škratov in slovničnih napak, saj je to ponovna priložnost, da na bodočega delodajalca narediš dober prvi vtis.

Podobna pravila veljajo tudi za sporočila slovenskim podjetjem, še bolj proaktiven_na boš, če boš podjetje kar poklical¬_a. Na Nefiks kariernem avtobusu, ki smo ga organizirali pri projektu Nefiks karierne rešitve, so nam direktorji predstavili njihov tipični dnevni prirast e-sporočil. Dodatno sporočilo so tako opredelili kot nujno, če odgovora na prijavo ne prejmeš še isti dan. Uporabili so celo besedo dobrodošlo, saj to kaže, da ti za mesto ni vseeno, da je bila prijava iskrena in ne zgolj ena izmed tridesetih tisti dan. Skrbi, da bi taka pošta bila nadležna ali nepotrebna, so po njihovih besedah popolnoma odveč.
Zapomni si torej, da je follow-up e-sporočilo super priložnost, da poudariš dejstva, zaradi katerih si popoln_na kandidat_ka za delovno mesto, za katerega se poteguješ. Bistveno je, da je e-pošta strateško in profesionalno napisana. Če potrebuješ pomoč pri pisanju, nas kontaktiraj, z veseljem delimo še kakšen nasvet oziroma uporabno besedno zvezo, vljudnostno formulacijo ali jezikovni pregled napisanega. Srečno! :)

 

Katarina Jarc

 

Viri:
https://www.marketcircle.com/blog/8-polite-follow-up-email-samples/
https://www.flexjobs.com/blog/post/how-to-follow-up-on-job-applications/
https://blog.hubspot.com/sales/follow-up-email-after-interview
https://www.seek.com.au/career-advice/article/how-to-follow-up-on-your-application-or-interview-with-email-templates
https://www.thebalancecareers.com/resume-follow-up-email-example-2062544

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00