fbpx
Prostovoljno delo v tujini: pavzirati ali ne?

| Nefiks karierne rešitve

Nisi čisto prepričan_a, kaj bi rad_a študirala? Te trenutni študij ne zanima več? Nisi čisto pripravljen_a na resen študij? Mogoče je čas, da si vzameš leto za razmislek, spakiraš in se odpraviš novim dogodivščinam naproti.

V tujini je pavziranje zelo priljubljeno, t. i. gap year si privošči ogromno študentov, največ s severnega dela Evrope, kot denimo Velika Britanija in Nizozemska. V Avstraliji so kulturi gap year prav tako zelo naklonjeni, Američani pa denimo te navade nimajo. Delovna etika namreč narekuje nevzdržen tempo, ki od posameznikov pričakuje kar najhitrejši prehod na trg dela. Študije, izvedene na področju prehoda iz srednje šole na fakultete kažejo, da se kar 90 % vseh posameznikov, ki se odločijo za gap year, vrne na fakulteto in so pri študiju tudi bolj motivirani.

Gap year: kaj sploh to je?
Gre za obdobje, ki si ga vzameš za razmislek o svojih željah, načrtih in ambicijah. Velika večina študentov se takšno obdobje odloči preživeti v tujini, saj s tem obogatijo svoj življenjepis z dragocenimi izkušnjami. Najpogostejše dejavnosti, ki jih lahko počneš med svojim t. i. letom za razmislek, vključujejo poučevanje (inštrukcije, tutorstvo ipd.), prostovoljstvo, potovanje (po Ameriki, Avstraliji), pripravništvo ali sezonska dela, kot je denimo delo v gostinstvu. Naj poudarimo, da nikakor ne gre za počitnikovanje ali beg pred konvencionalnim. Takšno leto je neprecenljiva priložnost, ki nudi odkrivanje sveta izven svojega mehurčka, ponotranjanje drugačnih kultur, običajev in tradicij, razvoj novih kompetenc in spoznavanje samega sebe.

2021 gapyear2

Kako naj si financiram svoj gap year?
Večina študentov seveda nima tisoče evrov na računu, ki bi omogočali brezskrbno potovanje na drugo celino. V nadaljevanju si oglej nekaj možnosti, kjer lahko najdeš idealno delo oziroma priložnost za prostovoljstvo, kjer boš nekaj ur dnevno izmenjal_a za prenočišče in velikokrat tudi vsaj en obrok dnevno.

  • WWOOF
    Worldwide Opportunities on Organic Farms: Gre za mrežo, ki ti omogoča prostovoljstvo v več kot 60-ih državah sveta. Gostitelj ti bo za 4-6 ur dela dnevno 5x tedensko nudil prenočišče in hrano. Na spletni strani je ogromno priložnosti, odločiš se lahko za delo v vinogradu, sadjarstvu itd. Pripravljen_a moraš biti na izkušnjo, ki ti bo utrdila karakter, saj velikokrat prostovoljci živijo v okoliščinah, na katere v vsakodnevnem življenju niso ravno navajeni. Registracija stane nekaj manj kot 30 €.

  • Workaway
    Ob registraciji na portal workaway v svoj profil lahko dodaš informacije o sebi, vrsto pomoči, ki jo lahko nudiš in vrsto dela, ki te zanima. Oglasov je tudi tu zelo veliko, izbiraš lahko med zelo raznolikimi deli, od prostovoljstev v joga centrih do pomoči pri gradnji samozadostnih objektov. Za registracijo boš tudi tu moral_a odšteti nekaj denarja, trenutno je cena registracije 37 €.

  • HelpX
    X je okrajšava za exchange, torej tudi tale platforma ti omogoča, da nudiš pomoč v zameno za prenočišče in hrano. Poleg omenjenih ugodnosti, nekateri gostitelji nudijo tudi brezplačno uporabo interneta, vožnjo s kajaki, uporabo kolesa, oglede lokalnih znamenitosti, tečaje joge, španščine, angleščine itd. Kot pomočnik oziroma pomočnica boš najverjetneje prebival_a z družino gostiteljico, kateri se boš lahko pridružila pri vsakodnevnih aktivnostih in opravilih. Vrste dela, ki jih nudijo gostitelji, vključujejo vrtnarjenje, skrb za živali, kuhanje, kmetovanje idr. Možnosti je tudi tu nešteto. Registriraš se lahko brezplačno, vendar s tem ne pridobiš vseh možnosti, ki jih imajo uporabniki, ki za registracijo plačajo 20 € za dve leti. Osebno imamo izkušnje s tem portalom, prostovoljstvo je članica naše ekipe opravljala na jugu Italije in z izkušnjo bila več kot zadovoljna. Če te zanima več, nam piši.

Spletnih strani, kjer lahko najdeš prostovoljstvo, je ogromno. Naj te plačilo ob registraciji ne odvrne, saj spletne strani morajo zagotavljati varnost prostovoljcev in gostiteljev ter seveda tudi resničnost podatkov. Če te prostovoljstvo ne zanima in si želiš delovnih izkušenj kot sezonski delavec oziroma delavka, si poglej Facebook skupino Global Seasonaire Network, kjer ti bodo moderatorji in člani z veseljem pomagali pri iskanju prave priložnosti. Naše izkušnje s sezonskim delom so vrhunske, članica ekipe je namreč zimsko sezono delala v francoskem smučarskem središču, poletno pa na prelepi Korziki. Delo na Korziki je dobila s pošiljanjem spontanih prijav, več o tem si preberi tukaj.

2021 gapyear1


Iz osebnih izkušenj ti lahko pritrdimo, da je pavziranje lahko ena najboljših odločitev v tvojem življenju. Osebnostna rast, premagovanje strahu, izboljšanje jezikovnih sposobnosti in tkanje obstojnih mednarodnih prijateljskih vezi so zgolj najvidnejše pozitivne izkušnje, s katerimi se boš vrnil_a domov. Četudi zaradi trenutne Covid situacije omenjene priložnosti niso izvedljive, skuj načrt za bližnjo prihodnost, ko bo svet prešel v normalne tirnice. Če potrebuješ več informacij, nas kontaktiraj in z veseljem ti bomo priskočili na pomoč!

Katarina Jarc

Viri:
https://www.gooverseas.com/blog/why-gap-years-more-common-in-europe-us
https://www.volunteerhq.org/blog/gap-year-volunteer-programs/
https://www.gooverseas.com/blog/wwoof-around-the-world
https://www.gooverseas.com/blog/why-should-students-take-gap-year
https://www.ucas.com/alternatives/gap-year/gap-years-ideas-and-things-think-about

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00