fbpx
Selitev v Francijo: 3 praktični nasveti

| Nefiks karierne rešitve

Bi se rad_a preselil_a v Francijo oziroma si se za ta korak že odločil_a in trenutno pakiraš kovčke ter vanje uspešno tlačiš nepogrešljive dobrote slovenskega vsakdana? Nasvet: ne pozabi na Cedevito in Domačico, francoskega trga namreč še nista navdušili.

Četudi meniš, da je naš prvi nasvet šala na strani, nam kar sporoči, koliko časa je minilo, preden si prosil_a starše oziroma prijatelje, da ti po pošti pošljejo košček Slovenije. Slednjo boš namreč verjetno nekoliko pogrešal_a.
Pripravili smo ti nekaj napotkov glede selitve v Francijo, ki ti bodo v pomoč predvsem, če se tja seliš zaradi službe. Preden nadaljuješ z branjem, bi radi zgolj izpostavili, da znanje francoskega jezika za selitev v Francijo vsekakor ni pogoj, saj predvsem mlajše generacije Francozov zelo dobro govorijo angleško. Vsekakor pa menimo, da ti bo znanje francoščine v veliko pomoč tako pri iskanju stanovanja in vsakodnevnem nakupovanju kot tudi pri sklepanju novih prijateljstev.

Iskanje svojega francoskega gnezdeca
Naše izkušnje kažejo, da je najefektivnejši in najboljši način iskanja svojega gnezdeca po Facebook skupinah, ki so aktivne v regiji oziroma mestu, kamor se seliš. Vendar, ker se iskanje stanovanja preko spleta včasih lahko izjalovi, ti priporočamo, da si najameš Airbnb stanovanje oziroma sobo v mestu, kjer boš delal_a, in se tja odseliš vsaj mesec pred začetkom dela. Takšna poteza ti bo nekoliko olajšala stres zaradi dveh velikih sprememb: nove službe in novega domovanja. Mesec dni ti namreč dopušča več kot dovolj časa, da najdeš svoj prostor pod francoskim soncem, za katerega se odločiš po ogledu v živo in stisku roke bodočega najemodajalca.

selitev v francijo1

Najbolj zanesljiv način iskanja svojega stanovanja oziroma sobe je definitivno s pomočjo ostalih Slovencev, ki že bivajo v Franciji. Včlani se v sledeče Facebook skupine in povprašaj sonarodnjake za pomoč: Slovenians in Paris, Slovenci v Auvergne-Rhône-Alpes, Slovenci v Franciji.

Največ ponudb boš skratka našel_la s pomočjo Facebooka, posebej, če si za začetek svojega bivanja v Franciji želiš najti sobo s souporabo skupnih prostorov in tako povečati krog ožjih prijateljev. Skupine iščeš tako, da napišeš besedo »colocation« in ime mesta, kamor se seliš. Prilagamo nekaj primerov: Lyon Location, Colocation Lyon, Colocation et Coliving Bordeaux, Bordeaux Appartements, Chambres, Paris: Location appartement, Marseille Appartement, Chambre, Colocation Montpellier

Če te Facebook ne prepriča, si preglej sledeče spletne strani: La Carte des Colocs, Housing Anywhere (Paris), Figaro Immobilier, SeLoger.
Naj omenimo še, da veliko ljudi najde stanovanje s pomočjo objave oglasa v eno izmed Facebook skupin, aktivnih v mestu, kamor se selijo. S takšnim načinom iskanja imamo tudi sami precej dobrih izkušenj, metodo ti definitivno priporočamo.

Slovenska birokracija
Če se v Francijo seliš za več kot 6 mesecev, se moraš po preteku tega obdobja tam tudi prijaviti. Posledično se moraš iz Slovenije formalno izseliti, če si ne želiš, da bo tvoja plača dvojno obdavčena. Razlika namreč obstaja med statusom zdomca, ki označuje izseljene Slovence, ki so v Sloveniji obdržali stalno prebivališče in izseljenca, ki opredeljuje tiste Slovence, ki v Sloveniji nimajo več stalnega prebivališča. Če ohraniš stalno prebivališče in s tem pridobiš status zdomca, boš davke še naprej plačeval_a v Sloveniji in, seveda, tudi v Franciji, kjer bo tvoja služba tudi potekala. Četudi sta Slovenija in Francija sklenili mednarodno pogodbo o dvojni obdavčitvi, boš v Sloveniji še vedno davčni_a zavezanec_ka, ki mora državi plačati razliko med francosko in slovensko davčno stopnjo. Če se odločiš, da bo tvoja selitev daljše narave, je verjetno najbolje, da se iz Slovenije odjaviš kot davčni rezident_ka in tako svoje davčne obveznosti izpolnjuješ zgolj v Franciji. Ker postopek odjave ni najlažji niti najkrajši, si o njem preberi v našem sledečem članku.

selitev v francijo2

Pridobitev digitalnega potrdila
Naj te še opomnimo na obstoj SIGEN-CE, digitalnega potrdila, ki služi kot tvoj podpis. Četudi se boš iz Slovenije izselil_a in premislila o vseh morebitnih zapletih, se bo vedno našla kakšna zadeva, ki jo boš pozabil_a urediti. Da se izogneš vožnji v Slovenijo ali na slovensko veleposlaništvo zgolj zaradi urejanja ene zadeve, ti priporočamo, da si na pristojni upravni enoti urediš t. i. SIGEN-CO. Nam je življenje resnično zelo olajšala, postopek pridobitve je enostaven in hiter.

Če imaš še kakšno vprašanje glede selitve v Francijo, nam piši, z veseljem ti bomo pomagali pri reševanju kakršnihkoli dilem ali težav. Sprejemamo tveganje, da bo sledeča poved zvenela kot čustven izliv tvojih zaskrbljenih staršev, ampak: nikoli ne nakazuj varščine ali kakršnekoli druge vsote denarja, če v rokah nimaš izvoda podpisane najemne pogodbe, v kateri je omenjeni znesek eksplicitno napisan. Naj te še opomnimo na naš sledeči članek, v katerem ti bomo obrazložili postopek odjave iz registra davčnih zavezancev Republike Slovenije ter nekaj osnovnih birokratskih procesov, na katere boš naletel_a v Franciji. Srečno s selitvijo v eno najlepših držav, bon voyage!

Katarina Jarc

Viri: 
https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?countryId=FR&acro=lw&lang=sl&parentId=0&catId=0&regionIdForAdvisor=&regionIdForSE=&regionString=FR0|%20:
https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/preselil_oz_vrnil_sem_se_v_slovenijo/
https://www.finance.si/8354362/Kako-se-pravilno-izseliti-iz-Slovenije
https://www.movehub.com/uk/moving-abroad/france/things-to-know

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00