fbpx
Prostor in participacija za vse

| Mednarodni projekti

Mladi imajo/imamo možnost aktivnega sodelovanja na več demokratičnih ravneh. Lahko se vključijo/mo v mladinske centre, lokalne skupnosti, s(m)o aktivni na državni in tudi mednarodni ravni. 

2022 NEFIKS mednarodni trening participacija portugalska 4Prostor in participacija za vse je tudi eden od 11 evropskih ciljev mladih, znotraj katerih se Strategija EU za mlade osredotoča na glavna področja, ki jih povzemajo besede: angažiranje, povezovanje in opolnomočenje.

Z namenom, da povečamo stopnjo participacije mladih v programih Zavoda Nefiks in v Mladinskem centru Vič, so se Nives Felić, Karmen Žnidaršič in Brina Smovnik pod okriljem Inštituta za elektronsko participacijo udeležile mednarodnega treninga na temo uporabe digitalnih orodij za povečanje participacije mladih v mladinskih organizacijah in na lokalnih ravneh, ki so ga izvedli mednarodni partnerji iz mreže Dypall.

2022 NEFIKS mednarodni trening participacija portugalska 5

Skupaj z udeleženci iz Portugalske, Italije in Belgije smo si podelili različna digitalna orodja, ki jih uporabljamo. Med njimi so bila: Gathertown, Miro, Mibo, Trello, Padlet, Geopaparazzi in druga s področij komunikacije, urejanja varnosti in učnih iger, kot je naprimer Go Viral.


Pred potjo so bila pričakovanja v stilu ˝samo da preživimo˝. Teden dni obsežnega programa, ki v celoti poteka v angleščini, ni mačji kašelj. Z udeleženci smo se že na začetku hitro ujeli (tudi s pomočjo dinamik team buildinga). Skupaj smo čez teden skupaj gradili vzdušje, Mat in Pedro pa sta skupaj z Evo in Edoardom poskrbela za konkretno vsebino, s katero ob zaključku rastejo tudi ideje, kako in kje to znanje uporabiti. Poleg vzdušja in spomina na odlično hrano domov prinašamo ideje po konkretnih projektih v domačem okolju. Kljub temu, da je bilo razmišljati in govoriti v angleškem jeziku tudi malo naporno, sem hvaležna, da smo v skupini lahko delili tudi dobre prakse naših organizacij. Vsaka ideja, ki je bila izrečena, je naletela na odprta ušesa in morebitne predloge po izboljšanju. S hvaležnostjo se bom spominjala tudi organizatorjev, ki so zelo dobro poskrbeli za vse malenkosti ter nam približali in omogočili prelepo izkušnjo doživljanja Portugalskega Portimaota. Brina Smovnik

 

2022 NEFIKS mednarodni trening participacija portugalska 1

 

 Dekleta so potovanje na Portugalsko izkoristile tudi za obisk Fatime in kratko raziskovanje Lizbone z Amadeo Kovič, našo nekdanjo študentko, ki je v Lizboni na doktorskem študiju.

 

eu flag co funded pos rgb right opt


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00