fbpx
Objava - rožnati oktober

| Kolegice

V oktobru tudi Kolegice z Zavoda Nefiks opozarjamo na ozaveščenost o raku dojk in rodil. Lansko leto smo se o soočenju z boleznijo in diagnozo raka dojke pogovarjali z eno od prebolevnic - Matejo Podlesnik, ki je raka premagala, sedaj pa redno opozarja na ozaveščenost o bolezni in o pomembnosti samopregledovanja.

Rak dojk je v Sloveniji najpogostejša oblika raka pri ženskah. Ni pa to bolezen, ki je omejena samo na ženske - med obolelimi sta namreč tudi eden do dva odstotka moških. Preživetje žensk z diagnozo raka dojk se povečuje, trenutno je na 87,3 odstotkov. Pri tem pa je pomembno predvsem zavedanje, da je rak zelo dobro ozdravljiv v primeru, da je odkrit v začetnem stadiju, torej je omejen na en organ in manjše velikosti. Prav zaradi zgodnjega odkrivanja je pomembno ozaveščanje o preventivi, zgodnje odkrivanje bolezni ter takojšnje učinkovito zdravljenje, ki se prilagodi vsaki izmed bolnic.

Zelo pomembno, sploh pri zgodnjem odkrivanju raka dojk, pa je samopregledovanje. Z njim bi morala začeti vsaka ženska in ga izvajati vsak mesec. V kolikor ženska zatipa kakršnokoli spremembo je pomembno, da se posvetuje z zdravnikom in se z njim dogovori za nadaljnje korake.

Društvo Europa Donna, ki za ozaveščanje o raku dojk in rodil skrbi že kar 25 let, poudarja, da se je potrebno odzvati vabilom presejalnih programov, ko jih dobimo, ter biti ves čas pozoren na morebitne zdravstvene težave. Društvo organizira različne akcije in dogodke ter opozarja na zdrav način življenja in zgodnje odkrivanje bolezni.

Pri tem je pomembno, da tako ob rožnatem oktobru kot tudi skozi celo leto poskrbimo za svoje duševno in fizično zdravje - poskrbimo za zdrav način življenja. Dovolj je že sprehod v naravi, ki lahko blagodejno deluje tako na duševno kot fizično zdravje ter uravnotežena prehrana, ki se pomembno povezuje z manjšim tveganjem za razvoj težav. Pomembno je, da spremljamo svoje zdravje in ob kakršnihkoli težavah pravilno ukrepamo.

Ker vemo, da lahko bolezen pomembno vpliva na karierno pot posameznic, smo se letos osveščanju pridružili tudi mi! Ekipa Zavoda Nefiks se je tako oblekla v roza in širila pomembno sporočilo. V nadaljevanju sledi nekaj slik naših kolegic, ki se trudijo ozaveščati o bolezni raka dojke in rodil.

 

2022 Nefiks sara

Naša Sara ozavešča z majhno roza pentljico!

2022 Nefiks Darja

Naša Darja skrbi za svoje zdravje in obenem osvešča o raku dojk in rodil s svojo roza Nefiks
majico!

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00