fbpx
Izjava kolegic ob 25. novembru

| Kolegice

25. novembra obeležujemo mednarodni dan nasilja nad ženskami. V času širše družbene negotovosti se ta problematika javlja kot še kako pomembna.

V letu okrevanja po pandemiji se stanje količine nasilja v družbi ni prav nič zmanjšalo. Kot smo pisali lani, je kar ena izmed treh žensk, starih 15 let ali več, bila priča fizičnemu ali spolnemu nasilju v razmerju ali zunaj njega ali pa oboje. Prisotnost nasilja v družbi, pa ne samo nasilja nad ženskami, postaja vedno očitnejša. V zadnjih nekaj mesecih smo bili priča več odmevnim primerom nasilja v javnem prostoru. Ti primeri marsikdaj niso bili naslovljeni tako, kot bi si želeli – enako pa velja tudi za primere nasilja nad ženskami, o katerem se še vedno poroča na senzacionalen način.

Še vedno smo priča neenakosti med spoloma na različnih področjih družbenega in ekonomskega življenja. Stopnja delovne aktivnosti je pri moških sicer višja kot pri ženskah (delovno aktivnih je 60% moških in 51% žensk), vendar imajo zaposleni moški v povprečju 2,7% višje plače kot ženske na istem delovnem mestu. Tudi to je lahko posledica večanja neenakosti spolov na poklicnem področju, ki se je v obdobju epidemije še bolj razmahnilo.

Projekt Kolegice se ukvarja prav z zagotavljanjem enakosti med spoloma, predvsem na IT področju, kjer še vedno prevladujejo zaposleni moškega spola. Z našimi delavnicami, projekti in srečanji poskušamo opogumiti mlade ženske, naj delujejo na področju, ki jih zanima, tudi če to ni tradicionalno žensko. Nudimo jim podporo in skupnost, ki jim lahko pri udejstvovanju na IT področju koristi tako pri pridobivanju znanja kot pri premagovanju težav, na katere lahko naletijo na svoji karierni poti.

Viri:
http://www.talentiran.si/index.php?option=com_content&view=article&id=3244&catid=72&Itemid=630
https://www.rtvslo.si/slovenija/v-sloveniji-prebiva-vec-moskih-kot-zensk-v-povprecju-so-bolje-placani-kot-zenske/647939
Statistični Urad Republike Slovenije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00