fbpx
ZAČENJA SE AKCIJA GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO 2023

| Prejeli smo

Invalidi si srčno želimo doživeti lepote narave. Vzpon na vrhove gora nas okrepi za spoprijemanje s težavami.

Odbor Planinske zveze Slovenije za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami – Odbor inPlaninec – je v četrtek, 6. aprila 2023, predstavil svoje plane za leto 2023. Prav posebno pozornost je namenil akciji GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO 2023 (GOGO 2023), ki bo letos, v četrtem letu, potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

Za datum predstavitve so izbrali 6. april, mednarodni dan športa za razvoj in mir, saj s svojo akcijo gibalno oviranim priporočajo in predvsem omogočajo aktiven življenjski slog ter čim več telesne dejavnosti. Obenem akcija povezuje
invalidske in humanitarne organizacije, krepi solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovira skrb za naravo.

Jurček Nowakk, vodja Odbora inPlaninec - Odbora za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami, ki deluje pri Planinski zvezi Slovenije, je prepričan, da so v odboru ubrali prvenstveno smer, saj se delo odbora osredotoča na
omogočanje vključevanja invalidov in oseb s posebnimi potrebami v planinske dejavnosti ter prispevanje k inkluzivni družbi: "Naše delo je izjemno in raznoliko. Inovativni ljudje smo pripravljeni preizkušati in iskati nove načine reševanja
problemov, s poudarkom na rešitvah namesto na težavah. Začrtana prvenstvena smer nas bo pripeljala na cilj."

Akcija GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO tako v letošnjem letu prinaša kar 19 pohodov po poteh, dostopnih tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč. Pri izvedbi bo sodelovalo pet partnerjev:

• Planinska zveza Slovenije,
• Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
• Zveza paraplegikov Slovenije,
• Društvo distrofikov Slovenije,
• Združenje multiple skleroze Slovenije, je napovedal vodja delovne skupine GOGO 2023 Stojan Rozman na današnji novinarski konferenci. Ta je potekala v zelenem okolju turistične kmetije Pri Lazarju, kjer so predstavniki partnerskih organizacij s podpisom dogovora akciji zagotovili še trdnejšo podporo.

Predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan je ob tej priložnosti poudari, da Planinska zveza Slovenija letos praznuje 130. jubilej in da je v svoji raznolikosti našla prostor tudi za najranljivejše v naši družbi. Ker je doživljanje narave
osnovna potreba vsakega izmed nas, sta akcijo podprla tudi vrhunska alpinista Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par, ki se je povzpel na vrh Everesta: "Radost, ki jo prinesemo v dolino, nam polepša dneve vsakdana in zato je vredno
sodelovati v akcijah GOGO. Pridružite se še vi." Ponosni generalni sponzor akcije GOGO 2023 je že četrto leto NiceHash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut, obenem pa je bogastvo akcije tudi v povezovanju z ostalimi akcijami Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije. To so:
  • Paraplezanje – poteka 3. leto,
  • Nevrorazlični AMA – poteka 3. leto,
  • Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti – poteka 4. leto,
  • Gibalno ovirani gore osvajajo – poteka 4. leto,
  • Odločen korak – za slepe in slabovidne ni ovir – poteka 5. leto,
  • Gluhi strežejo v planinskih kočah – z letošnjim letom pod naslovom inPlaninci z okvaro sluha in z razširjeno vsebino, poteka 6. leto, o Spletna aplikacija inPlaninec - Planinske poti, dostopne invalidom in osebam na vozičkih.

Posebni akciji Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije sta:

  • Učenje slovenskega znakovnega jezika za slepe,
  • Športno plezanje za osebe z okvaro sluha.

2023 inPlaninec konferenca 600px

V sklopu akcije Odločen korak – za slepe in slabovidne ni ovir želi manjša skupina planink in planincev 19. julija osvojiti Triglav! 23. septembra pa se bodo planinci podali od Ankarana do Debelega rtiča in se pridružili zaključku Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti. Obenem bodo s podporo sponzorja Lek, član skupine Sandoz, obeležili tudi 70 let Slovenske planinske poti, 130 let Planinske zveze Slovenije, dan slovenskega športa in mednarodni dan znakovnih jezikov.

Podporo akciji GOGO 2023 in delu odbora inPlaninec so na današnji novinarski konferenci izkazali predstavniki vseh partnerskih organizacij in delovnih skupin, prostovoljci, ambasadorji in parašportniki.

Kontakt in več informacij. Za vse dodatne info o akciji GOGO 2023 in ostalih akcijah Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije smo dosegljivi na e-naslov gogo@pzs.si, inplaninec@pzs.si ali na telefonski številki 031/536 573, 041/590 981, kjer vas bosta prijazno nagovorila Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO, ali Marjeta Čič, namestnica vodje Odbora inPlaninec.

2023 inplaninec konferenca2 600px

 

Vir in slike: inplaninec.pzs.si


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00