fbpx
Usposabljanje za ESC prostovoljce ob prihodu v Bohinj

| Priložnosti za mlade

V okviru vsakega projekta Evropske solidarnostne enote se prostovoljci ob prihodu udeležijo On Arrival Traininga.

Tokratno izobraževanje je potekalo v organizaciji MOVIT-a na prelepem kraju ob Bohinjskem jezeru med 17. do 21. aprilom.

2023 ese oat1

Usposabljanja se je udeležilo 18 prostovoljcev, med njimi tudi Anastasiia Romanova, prostovoljka iz Zavoda Nefiks. Pet dni so imeli prostovoljci zelo bogat program neformalnega učenja: dinamično delo, igranje vlog, delo v manjših skupinah, projektno delo, sprehodi in pogovori na ulici. Na tem izobraževanju so bili vir informacij in odkritij drug drugemu prav prostovoljci.

Prvi dan je bil uvodni in je prostovoljcem omogočil medsebojno spoznavanje ter več informacij o Sloveniji in regijah, kjer prostovoljci opravljajo prostovoljno delo. Drugi dan so si udeleženci usposabljanja med sprehodom okoli Bohinjskega jezera lahko postavljali vprašanja o prostovoljstvu, prilagajanju v Sloveniji in njihovem družabnem življenju. Ta dan je potekalo tudi predavanje o vodenju projektov. Tretji dan je bil razglašen za dan solidarnosti in prostovoljci so morali oblikovati delovno skupino, razviti, izvesti in predstaviti svoj projekt, ki bo odražal solidarnost v lokalnem okolju. Prostovoljka Nefiksa je skupaj z ostalimi prostovoljci razvila projekt ThisAbility o osebah s posebnimi potrebami. V projektu so bili udeleženci povabljeni, da na igriv način izkusijo težave, s katerimi se nekateri ljudje s posebnimi potrebami srečujejo vsak dan. 4. dan so morale ekipe predstaviti svoj projekt, ki jim je omogočil izmenjavo izkušenj z drugimi udeleženci.

2023 ese oat4
Ta dan je bil čas za predstavitev rezultatov projekta na interaktiven način in izmenjavo izkušenj med solidarnostnimi projekti. 

2023 ese oat3

Po predstavitvi projektov so imeli prostovoljci priložnost drug za drugega izvajati svoje aktivnosti v okviru Openspacea. Peti dan je bil zadnji in je vključeval povratne informacije prostovoljcev.

Usposabljanje ob prihodu za prostovoljce Evropske solidarnostne enote je priložnost za spoznavanje novih ljudi, vključitev v novo okolje in izmenjavo izkušenj.

 

Članek pripravila Anastasiia Romanova, prostovoljka Evropske solidarnostne enote.

SL european solidarity corps LOGO CMYK


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00