fbpx
Zagovorništvo in lobiranje za mladinske organizacije

| Priložnosti za mlade

Od 20. do 23. junija je v Strugi (Severna Makedonija) potekalo usposabljanje ALTYO - Zagovorništvo in lobiranje mladinskih organizacij v okviru projekta Eryica - Mladinska informacijsko-svetovalna agencija za mlade.

Usposabljanja se je udeležilo več kot 25 ljudi iz Španije, Luksemburga, Albanije, Slovenije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Makedonije. Usposabljanja se je udeležila tudi prostovoljka Zavoda Nefiks Anastasiia Romanova.

Usposabljanje je obsegalo tri glavne dele:

1. del: Zagovorništvo v mladinskem delu.
2. del: Kaj je zagovorništvo?
3. del: Kako razviti zagovorniško kampanjo.

Prvi dan je vključeval uvod v mladinsko zagovorništvo, predavanje o lobiranju in razvoju politik v EU ter nove trende v zagovorništvu na družbenih medijih.

2023 struga trening2

Drugi dan so bili udeleženci razdeljeni v skupine, kjer so izkusili proces ustvarjanja zagovorniške kampanje. Pri ustvarjanju kampanje so sledili več korakom, kot so: postavljanje ciljev zagovorništva, mapiranje lobističnega okolja, analiza deležnikov, izbira zaveznikov. Nato se je opredelitev ciljne publike, oblikovanje ključnih sporočil končalo s pripravo načrta lobiranja in zbiranja sredstev.

2023 struga trening

Zadnji dan so udeleženci nadaljevali z delom na: komunikacijskem načrtovanju, katera orodja zagovorništva in lobiranja uporabiti ter kreativna komunikacijska orodja. Vsak dan so udeleženci imeli refleksijo preteklega dne in evalvacijo usposabljanja.

Predmet nudi osnovne informacije in razumevanje koncepta zagovorništva in lobiranja, predvsem v kontekstu dialoga med organizacijami civilne družbe in javnim sektorjem.

Predmet omogoča razumevanje zagovorništva in lobiranja kot orodij, ki ju je mogoče uspešno uporabiti v procesu izvajanja institucionalnih in pravnih sprememb na lokalni, regionalni in nacionalni ravni.

 

Članek pripravila Anastasiia Romanova, prostovoljka Evropske solidarnostne enote.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00