fbpx
Moja zelena kariera - Nefiks karierni dan 2024

| Nefiks karierni dan

Na več kot 20 srednjih šolah po vsej Sloveniji je v januarju 2024 potekal Nefiks karierni dan, pod geslom “Moja zelena kariera,” na katerem je sodelovalo več kot 1000 dijakov.

Letošnja tema raziskuje trajnostne poklice in zelene veščine mladih, s čimer se odzivamo na svetovni premik k okolju prijazni in trajnostni prihodnosti.

Nefiks karierni dan je bil izjemna priložnost za mlade, da se poglobijo v temo trajnostnih poklicev, ki so ključni za zeleni prehod našega sveta. Skozi spletno igro pobega smo mladim ponudili priložnost, da spoznajo zelene veščine in pridobijo dragoceno znanje, ki jim bodo pomagali pri njihovem poklicnem razvoju v trajnostno usmerjenem svetu. Delavnica je prav tako vsebovala debato po metodi fish bowl, kjer pa smo želeli, da dijaki razvijejo kritični pogled na posamezne stvari in izrazijo svoje mnenje.

Skozi Nefiks karierni dan smo želeli spodbuditi mlade, da prevzamejo aktivno vlogo pri načrtovanju lastne karierne poti ter soustvarjanju trajnostnega sveta. Zelene veščine so ključne za našo prihodnost in le skupaj lahko dosežemo resnično pozitivno spremembo.

Zakaj zeleni poklici?

Zeleni poklici prihodnosti predstavljajo ključno poglavje v razvoju trajnostnega načina življenja. Svet se zaveda nujnosti prehoda k bolj ekološko ozaveščenemu načinu delovanja, kar bo vplivalo na razvoj novih poklicev ter prilagoditev obstoječih.

Pričakovati je, da se bodo tradicionalni poklici prilagajali novim okoljskim standardom. Na primer, gradbinci bodo vse bolj vključeni v uporabo trajnostnih materialov in energetsko učinkovitejših tehnologij. Prav tako se pričakuje, da bodo programerji in IT strokovnjaki igrali ključno vlogo pri razvoju pametnih rešitev za učinkovito upravljanje energije in virov.
Nastajanje novih zelenih poklicev pa vključuje tudi specializirane panoge, kot so inženirji za obnovljive vire energije, strokovnjaki za trajnostno kmetovanje, ekologi, inženirji za recikliranje in ekološki svetovalci. Svet se bo vse bolj zanašal na te strokovnjake, ki bodo pomagali oblikovati in izvajati politike ter projekte za ohranjanje narave.

V izobraževalnem sektorju se že pojavljajo novi programi, ki omogočajo usposabljanje za zelene poklice, s poudarkom na trajnostnem razvoju, bo pa imelo prilagajanje izobraževalnih programov ključno vlogo za zagotavljanje usposobljenih delavcev za zelene sektorje.

Celotna družba se bo morala prilagoditi načinu razmišljanja, ki bo spodbujal odgovornost do okolja. To bo vplivalo tudi na področja, kot so trženje, komuniciranje in družbena odgovornost podjetij, ki bodo v ospredje postavljale trajnostne pristope in izdelke.

V prihodnjih letih se obetajo številne priložnosti za inovacije in rast v zelenih poklicih, saj se svet trudi doseči cilje trajnostnega razvoja. Zeleni poklici bodo tako ključni pri oblikovanju prihodnosti, kjer se gospodarstvo in družba usmerjata k bolj trajnostnemu in ekološko ozaveščenemu načinu življenja.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00