fbpx
Pridruži se projektu "Kolegice"

| Kolegice

Raziskave kažejo, da se mlade ženske srečujejo še z večjimi problemi na trgu delovne sile, kakor moški, zato smo na Zavodu Nefiks osnovali projekt Kolegice.

Udeleženke projekta so si same poiskale mentorice, s področja na katerem se v prihodnosti vidijo. Pomembno pa je dejstvo, da projekt ni zasnovan na podlagi klasične mentorske sheme, ampak imajo v projektu ključno vlogo ravno udeleženke projekta, saj iz njega dobijo toliko kot si želijo. Projekt je zasnovan na podlagi samoiniciativnosti in jasnih ciljev udeleženk.



Projekt je poln uspešnih zgodb udeleženke so s potekom veliko pridobile njegov potencial in pa so prepoznali tudi na Združenju Manager Slovenije, zato ga bomo jeseni ponovno izvedli.

Uvedli bomo nekaj novosti in projekt izvajali po več regijah ter na tak način omogočili, sodelovanje v projektu še večim mladim iskalkam zaposlitve.

 
Izjave nekaterih udeleženk projekta Kolegice

Projekt Kolegice mi je omogočil, da sem spoznala posebno žensko, ki jo cenim in spoštujem, ga. Vlasto Nussdorfer. Ga. Vlasta je delila z mano svoje prve korake pri iskanju zaposlitve, mi svetovala udeležbo na dodatnih izobraževanjih, me spodbuja in usmerja na moji poti k prvi zaposlitvi. Postala sem tudi prostovoljka Belega obroča Slovenije, katerega dolgoletna predsednica je bila, kjer sedaj ustanavljamo brezplačno pravno pomoč za žrtve kaznivih dejanj in smo aktivni na različnih področjih. Potrebno je vztrajati, gledati optimistično in verjeti v svoje cilje in delo.

Renata Žibert

 



Sodelovanju v projektu Kolegice mi pomeni zelo veliko, ker sem tako spoznala nekatere stvari, ki me se mi prej niso zdele tako pomembne zame osebno, so pa mi razširile pogled, sodelovanje z mentorico pa mi je odprlo možnosti pridobivanja novih znanj.

                                           Neža Tanko



 »S projektom Kolegice so se zame odprla nova vrata. Točno tista skozi katera si pred pol leta ne bi upala niti pokukati. Končno sem dobila pravo priložnost. V vsakem trenutku z mentorico uživam in se učim. Znanje in energija, ki jo vpijam kot spužva mi omogočata, da rastem in se razvijam. Ženska, ki jo brez težav imenujem kolegica mi je prijazno odprla pot do uspeha. Jaz pa obljubim, da bom naredila vse, da bom na tej poti tudi ostala.«

 Tina Mlakar
 


S projektom sem zelo zadovoljna in velikokrat pomislim, da je še dobro, da je moja mami takrat brskala po internetu in našla ta poziv. Ko sem izpolnjevala obrazec, si nisem niti v sanjah mislila da bom dejansko izbrana. Že od nekdaj vem, da imam veliko ciljev in da je moja šibka točka, da kdaj kakšnega predčasno opustim. S projektom Kolegice sem si izbrala le en cilj in se fokusirala na njegovo izpolnitev. Moj cilj je, da razbijem mit zgodovinarja, kot nekoga ki sedi za kupom zaprašenih knjig in nima družabnega življenja. Z drugimi besedami, da populariziram zgodovino (izsledke s področja socialne zgodovine predstavim širši javnosti, na njim razumljiv način).

Za mentorico sem si izbrala Mojco Šorn, mojo vzornico in znanko že od prej. Mojca dela na Inštitutu za novejšo zgodovino, vodi projekt Sistory, raziskovalno pa je njeno domače področje Ljubljana med obema vojnama.

Trenutno sva z Mojco na stopnji, kjer mi še pomaga pri diplomski nalogi. In je prav rekla, da je vesela, da sem jo izbrala. ;)

Za naprej pa imava tudi načrte, kaj vse lahko še naredim iz diplomske (kje jo predstavim, objavim,...), in počasi se že kažejo orisi katere prispevke naj sestavim za objavo.

Dokaj kmalu sem ugotovila, da bo časovni okvir sodelovanja z mentorico (le eno leto), malo premajhen za mojo ambicioznost, tako da sva se z Mojco dogovorili, da bova sodelovanje podaljšali še za kakšno leto. In bo v tem primeru prvo leto namenjeno pripravi terena za popularizacijo zgodovine, v drugem letu pa potem sestava ekipe, sestavljanje prispevkov in informiranje javnosti.

Lahko bi rekla, da se je naredilo prav luštno ustvarjalno ozračje, in da me prav zanima kaj še sledi.

Tina Stele



Projekt je meni in še šestnajstim drugim dekletom omogočil vpogled v trg dela, katerega del želimo biti v prihodnosti. Pobliže sem se spoznala s poklicem, ki me zanima in tako postala  zares prepričana, da je to tisto, kar želim z vsem srcem delati vse svoje življenje. Tudi, če bi v procesu med pisanjem kariernega plana in delovanjem z mentorico spoznala, da to nikakor ni kariera, v kateri se vidim, bi to bila dobra šola in neko vodilo za naprej.

Sama sem imela kar nekaj težav na začetku pri pisanju kariernega plana. Manjkalo mi je motivacije in nisem bila popolnoma prepričana, v kaj se spuščam. Sicer nisem poznavalka področja, vendar bi vseeno na tem mestu predlagala kakšno motivacijsko predavanje o tem, kako ustvariti vizijo, kako najti pravi poklic, početi v življenju, kar nas najbolj veseli - saj mnogi mladi ne vedo, kaj iščejo. To bi zagotovo pripomoglo h kakovosti projekta.

Projekt Kolegice mi je omogočil delo na RTV-ju, kjer mi je mentorica priskrbela uvajanje z najboljšimi montažerji ter sodelovanje z odličnimi novinarji. Sedaj pa enkrat tedensko  v sodelovanju z novinarji montiram različne prispevke za oddajo Dobro jutro in TV Dnevnik. In seveda se moje ime pojavi v prispevku! :)

Z mentorico se srečujeva na mesečnih sestankih, kjer analizirava moje delo, pokažem ji svoje izdelke, prav tako pa mi pomaga pri izdelavi magistrske naloge, katere cilj je raziskati področje uporabe aplikacij za pametne telefone v novinarskih vodah.

Projekt Kolegice mi je v zelo kratkem času prinesel neprecenljive izkušnje, katere bom v prihodnosti zagotovo lahko unovčila. Če bi lahko še enkrat izbirala, bi izbrala povsem enako!

Hvala Nefiks!

Tatjana Kopitar

 



S sodelovanjem v projektu Kolegice sem ogromno pridobila. Skupaj z ostalimi kolegicami smo si ustvarile spodbudno okolje, kjer smo se med seboj motivirale in spodbujale k dosegu ciljev. Z novimi poznanstvi sem si razširila svojo socialno mrežo, poleg tega pa sem z novim znanjem in izkušnjami postala konkurenčnejša na trgu delovne sile. S projektom mi je uspelo vzpostaviti vez med študijem in zaposlitvijo, saj sem iz prve roke uspela izvedeti kako delo poteka v realnem svetu oz. zaposlitvi.

Anja Bajuk


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00