Nefiks
Četrtek, 20 Junij 2019

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Na Zavodu Nefiks v sodelovanju z UKOM organiziramo projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije smo si namreč izbrali Stand - up.  Le tega vidimo kot način, kako zelo resno temo prekarnega dela mladim predstaviti veliko bolj sproščeno. Izziv, kako presegati zgolj humor bomo uresničili z delavnicami, ki sledijo takoj za stand-up nastopom. V delavnici bodo tematike obravnavane strokovno in bodo odgovarjale na zagate s katerimi se srečujejo mladi na trgu dela, sodelovali pa bodo tudi mladi, ki so si sami ustvarili dostojne oblike dela.

VEČ O PROJEKTU.

Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje

»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za ozaveščanje mladih o problematiki prekarnega dela.«

Diskriminacija deklet z dojenčki

Trg dela je dandanes na mnogih poklicnih področjih prenapolnjen z mlado delovno silo,; ta se spopada za maloštevilne dobre zaposlitve, ki predstavljajo bolj izjemo kakor pravilo. Še posebej so prizadete mlade ženske, ki se morajo pri iskanju službe spopadati s popolnoma na spolu bazirano diskriminacijo. Ne glede na to, ali imajo v načrtu za svojo prihodnost otroke ali ne, to vprašanje pogosto bolj ali manj odkrito pride na plano med zaposlitvenim razgovorom; mnogi delodajalci se bojijo zaposliti mlade ženske, saj se bojijo, da bodo imele otroke ter izkoristile pravico do porodniškega dopusta. Kakšne so opcije?

Beri dalje

Stand up nastopi: S smehom nad prekarno delo

S poklicnimi zadregami in stiskami pri iskanju zaposlitve se danes spopadajo mnogi mladi, mi pa se bomo z resno tematiko spopadli na humoren način. Od 7. 9. do 27. 9. bo stand up duo M & M pripravil nastope v različnih krajih v Sloveniji, na katerih bo črpal iz tem: MLADI, ISKANJE SLUŽBE IN PREKARCI. Nastopi bodo iskreni in brez dlake na jeziku, tako da je zabava zagotovljena! Po stand-upu bo vedno sledila še kratka debata, v katero se lahko z svojim mnenjem in komentarji vključijo tudi obiskovalci predstave.

Beri dalje

Najpogostejše kršitve delavskih pravic

Ob vstopu v katerokoli delovno razmerje je pomembno, da se poleg svojih dolžnosti zavedamo tudi svojih pravic. Obstajajo določena pravila, ki veljajo za zaposlene v vseh delovnih razmerjih. Najbolj osnovne pravice, ki morajo biti zagotovljene vsakemu delavcu so: pravica do opravljanja dela, ki je bilo zagotovljeno v pogodbi (delodajalec npr. ne more nenadoma spremeniti pogojev dela, če o tem ni bilo predhodnega sporazumnega dogovora), pravica do varnosti med opravljanjem dela ter pravica do zaščite njegove osebnosti in zasebnosti; ta zajema zaščito pred spolnim nadlegovanjem na delovnem mestu in pravico do varnosti osebnih podatkov (ti brez delavčevega soglasja ne smejo biti samovoljno posredovani tretji nepooblaščeni osebi). To so najbolj osnovne in splošne pravice, obstajajo pa tudi druge, bolj specifične.  

Beri dalje

Obeležili smo mednarodni dan mladih

V petek, 10. 8. ob 10.08, smo skupaj z Mladinskim Svetom Slovenije in drugimi mladinskimi organizacijami preko družabne igre in stand-up nastopa obeležili Mednarodni dan mladih 2018. Zainteresirane mimoidoče smo sprejemali na stojnici, na kateri so lahko izvedeli več o projektu S smehom nad prekarno delo, o tem, kaj prekarno delo sploh je in kje lahko poiščejo pomoč, če so se znašli v takšni situaciji. Obisk na stojnici je bil dober, mimoidoči pa so se z veseljem ustavili in z našimi Nefiksovci poklepetali o aktivnostih, ki jih pripravljamo.

Beri dalje

Več prispevkov