Nefiks
Ponedeljek, 25 Maj 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Spoznaj svoje delodajalce

Trg dela se spreminja, vendar se že v času izobraževanja “ozira” za perspektivnimi kadri. To se kaže v veliki želji delodajalcev, da se predstavijo mladim, v kadrovskih štipendijah, ter dogodkih, ki jih organizirajo za mlade (npr. Dnevi slovenskega gospodarstva). Kaj pa ti, ali že aktivno iščeš bodoče delodajalce? Če se tega še nisi lotil, potem nujno beri dalje.

Beri dalje

Spoznaj poklice prihodnosti

Nahajamo se na prelomu v digitalno obdobje in le stežka si predstavljamo, kaj nam bo to prineslo. Ne moremo zagotovo vedeti, kako točno se bodo spreminjali poklici, kateri bodo nastajali in kateri bodo izginili. To bi bil lahko dober izgovor, da na tem področju ne storimo ničesar in samo čakamo, kaj bo prinesla prihodnost. Pasivno obnašanje pa vselej ni dobra ideja. Mnoga podjetja namreč že skrbno načrtujejo, kako se bo njihovo poslovanje spreminjalo. Najhuje kar se ti lahko zgodi je, da ob koncu študija tvojega poklica sploh ne bo več. Zato, da se boš na prihodnost kar najbolj pripravil, smo oblikovali nekaj koristnih nasvetov.

Beri dalje

Je 1. maj tudi letos praznik dela?

Lansko leto so bile razmere na trgu dela precej dobre – stopnja brezposelnosti je bila ena najnižjih, število delovno aktivnih državljanov pa precej visoko. Epidemija, ki je zajela svetovno populacijo je tako rekoč čez noč obrnila na glavo življenje posameznika – tako njegovo zasebno kot tudi karierno sfero.

Beri dalje

Odločanje

Odločanje med posameznimi izobraževalnimi smermi je lahko težavno, a če si znamo postaviti lastne kriterije, je odločitev lažja. Razmisli, kaj so tisti kriteriji, ki so pri odločanju zate pomembni.

Beri dalje

Na kaj vse moraš biti pozoren pred vpisom na izobraževalni program ✍🏼

Lahko bi rekli, da je slovenski šolski sistem za tiste, ki ga znajo pravilno uporabiti, zelo dober, hkrati pa je v primerjavi s tujino finančno dostopen. Imamo nekaj odličnih izobraževalnih ustanov, ki mladim široko odpirajo vrata na trg dela tako doma, kakor tudi v tujini. Pri tem pa se moramo vselej zavedati, da je študij pot, in ne cilj!

Si se znašel pred vpisom v izobraževalni sistem? Preveri, na kaj vse moraš biti pozoren!

Beri dalje

Je v času epidemije smiselno iskati zaposlitev?

Kot iskalka zaposlitve se trenutno upravičeno sprašuješ, ali je v dani situaciji sploh smiselno spremljati oglase za prosta delovna mesta in se nanje prijavljati. Z enakimi vprašanji se ukvarjamo tudi karierne svetovalnice in organizacije, ki trenutno prejemamo povsem drugačna vprašanja kot sicer:

Beri dalje

Spoznaj svoje okolje

Odločitev o tem, kje bomo bivali in delovali je v času izobraževanja težko dokončna, saj nanjo vplivajo številni dejavniki, kot so potencialno partnerstvo, boljše možnosti drugje itd. Vseeno pa je dobro, da vsaj razmislimo o tem, kje vidimo svojo prihodnost in preučimo priložnosti okolja.

Beri dalje

Več prispevkov