Nefiks
Sreda, 20 Marec 2019

Nekoč pred davnimi časi sta živela kralj in kraljica 👑

V njuni deželi je med vaščani vladal nemir. Zato sta se kralj in kraljica odločila, da organizirata festival. Na festivalu pa je prišlo do neljubega dogodka,ko je Jože Francu ukradel princesin rumen trak, s katerim je princesa označila svojega srčnega izbranca. Franc je pobesnel in poklical žandarja, da ujame presnetega ravbarja. Bitka se je začela. Jože si je trak navezal na svojo levo nadlaht in si s tem olajšal beg. Ko je padel mrak, se je zatekel v gostilno, kjer ga je namesto gospodarice čakal enooki zmaj. Da bi prišel Jože do postelje, je moral rešiti uganko. Rešena uganka pa mu je prinesla tudi zlat kovanec. Naslednji dan je nadaljeval pot, nenadoma pa ga je iz grma napadel žandar. V tistem trenutku je trak zažarel in pokazal svoje čarobne moči. Ravbarja in žandarja je dvignilo v zrak, in ju močno zasukalo. Ko sta pristala na tleh, sta ugotovila, da sta zamenjala telesi. Tek se je nadaljeval, le da je tokrat ravbar Jože lovil žandarja Pepeta.  Njun lov pa se nadaljuje še danes.

Beri dalje

Moja pobuda - mladi sodelujejo pri sestavljanju občinskega proračuna v Ajdovščini

Občina Ajdovščina na podlagi uspešno izvedenega projekta participativnega proračuna pred dvema letoma ponovno zbira pobude občanov, ki višajo kvaliteto njihovega življenja. Letošnja novost je, da imajo mladi posebno skupino s svojim proračunom, ki bo namenjen za projekte, ki jih bodo predlagali in izglasovali mladi. Sodelavci Zavoda Nefiks moderirajo proces zbiranja pobud in skrbijo za izvajanje procesa.

Beri dalje

Zaposlitvena delavnica Priložnost.EU

V Hiši EU se je odvila zaposlitvena informacijska delavnica Priložnost.EU, ki je osvetlila temo zaposlovanja mladih. Udeleženci so dobili konkretne informacije z naslovi in kontakti kam, kako in na koga se obrniti pri iskanju službe v EU sferi.
Delavnico je pripravila Informacijska pisarna Evropskega Parlamenta v Sloveniji v sodelovanju z Zavodom Nefiks, namenjena pa je bila vsem mladim, ki jih zanima kariera v evropskih institucijah in v drugih državah članicah.

Beri dalje

Katalog aktivnosti za tutorje

KATALOG AKTIVNOSTI ZA TUTORJE
Prva in osnovna naloga tutorjev je promocija orodja e-Nefiks in izvedba delavnic. Da boste na izzive bolje pripravljeni, vam ponujamo več ugodnosti in priložnosti za sodelovanje:


1. KARIERNO SVETOVANJE S PREGLEDOM CV-ja (1-2h)
Kdaj: vsak torek v pisarni Zavoda Nefiks ob predhodni najavi na nefiks@nefiks.si
Kako poteka: kot pogovor s karierno svetovalko, s katero skupaj odkrivata, kakšne so možne poti do tvojega kariernega cilja!
Kaj pridobiš: jasen cilj in načrt razvoja, vpogled v tvoje močne plati
2. Priložnost, da se preizkusite kot pomočniki PROJEKTNIH VODIJ po celi Sloveniji npr.:
- Kolegice
Vsaka posameznica ima možnost spoznati in se povezati z uspešno žensko iz svojega bodočega poklica. Dobivata se najmanj enkrat mesečno za približno eno uro. Poleg tega se skupina deklet dobiva na mesečnih sestankih, kjer si medsebojno delijo spoznanja in informacije.
- Jezikovni klubi 
Namenjeni so razvijanju in učenju tujega jezika skozi konverzacija, pri tem pa jim pomaga rojeni govorec tuje države ali študent tujega jezika. Klub sestavlja do 12 mladih, ki se srečujejo 1x tedensko skozi 10 srečanj. Z aktivno udeležbo na klubu mladi pridobivajo nova znanja tujega jezika, spoznavajo kulturo države in si omogočajo boljše pogoje za iskanje zaposlitve.
- Karierni klubi
Nefiks karierne klube (KKN) izvajamo po celi Sloveniji, namenjeni so srednješolcem, vodijo jih usposobljeni tutorji. V vsakem klubu je med 8 in 15 srednješolcev, ki se tedensko srečujejo z željo načrtovati svoje nadaljnje izobraževanje in kariero.
- Nefiks zaposlitvene rešitve
Mladi skozi 3 mesečna usposabljanja in izobraževanja razvijajo svoje kompetence. Nadaljnje leto pa se neobvezno srečujejo, da izpeljejo družbeno koristen projekt v sodelovanju z delodajalcem. Na ta način se predstavijo na trgu dela in ustvarjajo nadgrajujoč kompetenčni profil viden delodajalcem.

Če v tvojem kraju še ni teh aktivnosti, jih lahko tam organiziramo in postaneš koordinator/ica! Kot udeleženka/-ec pridobiš:
- priložnost, da se preizkusiš in sodeluješ kot sovodja ali pomočnik,
- spremljaš razvoj skupine in sodelujejo pri predstavitvah,
- sodeluješ in soorganiziraš obiske podjetij,
- organiziraš dogodke,
- se povezuješ z uspešnimi, uveljavljenimi posamezniki,
- kontakte s podjetji in zanimivimi organizacijami, ki so lahko njihovi bodoči delodajalci,
- priporočilo in potrdilo o PR in novinarskih kompetencah.3. Pomoč pri vpisovanju v e-Nefiks organizacijam, ki so zate zanimive, v bližnjem kraju
Kdaj: kadar koli imaš čas obiskati organizacijo, s katero sodeluješ ali te zanima
Kako poteka: ustvariš si vpis in nato pomagaš organizacijam pri vpisovanju dogodkov in aktivnosti
Kaj pridobiš:
-Kontakte s podjetji in zanimivimi organizacijami, ki so lahko njihovi bodoči delodajalci.
-Priporočilo, vpis v e-Nefiks in potrdilo o IKT kompetencah.

4. Pisanje člankov za www.talentirana.si - na teme neformalnega učenja in beleženja
Portal Talentiran.si je portal, ki skrbi za večjo zaposljivost mladih. Ena izmed ključnih zadev pri tem je beleženje izkušenj in prav projekt Nefiks je tu tisto, kar portalu Talentiran.si daje dodano vrednost.
Kako poteka: npr. obiščeš katero od aktivnosti Nefiksa in o njej napišeš kratek prispevek
Kaj pridobiš:
-Priložnost obogatiti CV z objavami člankov na uveljavljenem portalu.
-Priporočilo in potrdilo o PR in novinarskih kompetencah.

5. Sodelovanje pri mednarodnih aktivnostih – prednost imajo aktivni tutorji
Kako poteka:
Zavod Nefiks sodeluje pri mednarodnih aktivnostih in na izobraževanja pošlje prostovoljce, prednost pri izbiri imajo najbolj aktivni prostovoljci Nefiksa, vsi tutorji pa so lepo vabljeni k prijavi in udeležbi na mednarodnih mladinskih aktivnostih.

Udeleženci razvijajo jezikovne kompetence v tujem jeziku, spoznavajo vrstnike iz različnih držav in z različnim socio-kulturnim ozadjem.
Dobra priložnost za krepitev mehkih veščin, dopolnjevanje znanja s študijskega področja, širjenje svoje cone udobja.

Kaj pridobiš:
- Stik z organizacijami v tujini.
- Nova znanja, ki jih potrdimo v e-Nefiksu,
- nova mednarodna poznanstva
- razvoj medkulturnih kompetenc
- neformalno učenje na različnih področjih, z Nefiksom predvsem na temo pridobivanja in beleženja neformalno pridobljenega znanja, zaposlovanja mladih, kariernega razvoja mladih in mladinskega dela.

6. Tvoje ideje, ki jih pomagamo udejanjiti! :)

Nefiks tutorji na treningu v Splitu

Split, 2. - 11. december 2014 - Training of trainers for youth employment and entrepreneurship
V okviru programa Erasums + se je od 2. do 11. decembra 2014 odvijal »Training of trainers for youth employment and entrepreneurship«, ki sva se ga udeležili tudi Nefiks tutorki Suzana Tahiri in Teja Simčič. Trening je v Splitu organizirala nevladna organizacija Udruga za unaprjeđivanje suvremenih životnih vještina "Ostvarenje" iz Zagreba.

Beri dalje