Nefiks
Ponedeljek, 20 November 2017

(Samo)zaposlitvena pismenost

Veste, kaj pomeni standardna klasifikacija dejavnosti, normirani stroški, amortizacija, poslovni načrt? Tudi jaz nisem - pred svojim novim projektom! ;)

Ena izmed rešitev za vse nas, mlade brez statusa in brez službe, je program za samozaposlitev pri Zavodu za zaposlovanje. Pogoj, da se vanj vključiš, je, da si prijavljen na Zavodu, program pa ti omogoča subvencijo, s katero lažje zaženeš lastno podjetje.


Seveda pa samozaposlitev ni primerna za vse – glede na moje izkušnje, mora nekdo, ki se odloči za svoje podjetje, poleg velike mere poguma in optimizma znati tudi:

  • najti informacije na uradih, internetu in vedeti koga in kaj vprašat;
  • se povezati z ostalimi podjetniki in se učiti iz njihovih napak
  • načrtovati, kaj bo počel
  • ves čas iskati nove priložnosti in stranke in nasploh večati svoj socialni kapital
  • in se stalno izpopolnjevati ter ne pustiti, da ga konkurenca prehiti.


Ko odpreš svoje podjetje, moraš seveda poznati tudi osnove podjetništva, obvladati davke, knjigovodstvo in računovodstvo (ali pa si najti dobrega računovodjo), se znati tržiti in še mnogo drugega. Pri tem so zelo koristna različna izobraževanja, informacije na spletnih straneh, podjetniki, ki jim je uspelo itd.

Res je, v današnjih časih je to mogoče za mlade tvegana odločitev in veliko podjetij propade že kmalu po začetku – po drugi strani pa: kdaj, če ne zdaj?

Formalno in neformalno na Hrvaškem

Tokratni blog ja za vas napisala tutorka Suzana Puhar - spregovorila je o nabiranju znanja na Hrvaškem. Vabljeni k branju ;)

 

Kot marsikaterega človeka, posebej pa še mlade, študente, tudi mene vleče na vse konce sveta. Sicer pravijo, da je doma najlepše, a tudi marsikje v tujini se najdejo izjemno čudoviti kotički. Tako sem letos izkoristila možnost študijske izmenjave in se odpravila v bližnji Zagreb. Že v prijavi pa sem napisala, da bi, poleg študija v tujini, tam rada prišla v stik s kakimi prostovoljci. Za enkrat lokalnih prostovoljcev sicer še nisem spoznala, ampak – saj sem skoraj komaj prišla.

In kaj je torej na študijski izmenjavi lahko neformalnega, se vprašate?

Poleg hrvaškega jezika (ki je sicer podoben slovenščini, ampak ko treba kaj povedati, pa kar zablokiram) se počasi učim tudi druge (hvala se reče v kitajščini »sie sie«, v poljščini pozdraviš s »češč«, v romunščini pa sta leva »stönga« in desna »drapta« (vse fonetični zapis, op.p.)).


Od neformalnega znanja nabiram tudi kompetence iz fotografije. Čisto enostavno – pogovarjaš se in sprašuješ ljudi, ki o tem vedo več kot veš ti sam. Po enem tednu je moje znanje o fotografiji veliko boljše kot prej. Ja, saj so knjige, bi lahko že prej kaj brala o tem … Ma ja! Sem pač tak človek, ki se največ nauči, če nekaj dejansko poskusi narediti.

Ko bom velika, bom ...

Tokratni blog je za vas napisala Tadeja Mesojedec, vodja projekta Socialni inovatorji prihodnosti in skorajšnja diplomantka novinarstva, ki še vedno malo zanika, »da se je našla«. Prijetno branje ;)

Ko bom velika bom … vedela vse o socialnem podjetništvu

Seznam opravljenih raziskav:

raziskava gozdnih (ne)poti pri babici, 
raziskava lokalov, ki imajo največ obiskovalcev med polnočjo in peto zjutraj,
raziskava študijske literature o novinarstvu, 
raziskava medicinski dosežkov, 
raziskava, kaj pomeni biti zaljubljen, 
raziskava, kaj bom, ko bom

Želja po novem in ambicija odkriti svet me je od novinarstva pred kratkim malo odpeljala v svet socialnega podjetništva. V njem sem se verjetno kar dobro znašla, ker je odlična sinergija mojih podjetniških ambicij in inovativnosti in nevladnega sektorja, v katerem že celo življenje veselo prostovoljno stopicljam.

Že nekaj let se s socialnim podjetništvom srečujem v mednarodni mreži IRENE.T, od januarja pa sem v svet socialnih inovacij stopila tudi s projektom Socialni inovatorji prihodnosti na Društvu mladinski ceh. Sedaj raziskujem in raziskujem in se učim in tipkam … Od kompetenčnega modela socialnega podjetnika do tem usposabljanj do poročil. Zraven pa še kakšna kava in klepet – morda tudi s tabo!

In čeprav sem se kar malo branila redne zaposlitve, sem sedaj tista, ki bo mladim, ki še nikoli niso bili zaposleni, pomagala odkriti njihove talente in spodbuditi ambicije za socialno podjetništvo. Skupaj s partnerji SKUP in Kadis 2002 ustanavljamo inkubator socialnega podjetništva, ki bo poleg usposabljanja za socialne podjetnike ponujal tudi prostor in vso podporo pri delovanju socialnih podjetij – jap, prav sumiš, brezplačno! In ker verjamem, da ste talentirani najbolj talentirani za inovativne ideje, se morda tudi kateri izmed bralcev odzove na moje pisarije.

 

Tadeja Mesojedec
vodja projekta Socialni inovatorji prihodnosti in skorajšnja diplomantka novinarstva, ki še vedno malo zanika, »da se je našla«

Nefiks tutorke v Turčiji

V najtoplejšem spomladanskem tednu v Sloveniji smo se s tutorkami odpravile v Turčijo. Ob prihodu na turško letališče smo upale, da nas bo pričakalo še toplejše vreme, a nas je presenetilo! Prispele smo v vetrovno 10 stopinj toplo Turčijo. In to aprila!

Beri dalje

Več prispevkov